Στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη παραδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο η επίμαχη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, είχε παραλάβει το πρωί από τον προσωπάρχη του Μαξίμου, σχετικό φάκελο με USB, το οποίο περιείχε τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Στη συνέχεια και αφού συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο, ο γ.γ. του ΣΔΟΕ παρέδωσε τον φάκελο στον κ. Πεπόνη, χωρίς να τον ανοίξει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
Η «διαδρομή» της λίστας ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.
Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη λίστα απεστάλη στο γραφείο του Πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις.
«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ αυτό», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο Real FM.
Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».
Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη (δεδομένου ότι ήταν προϊόν υποκλοπής).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».
«Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, γνωστοποιώντας ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».
Το βράδυ, πηγές της Ιπποκράτους, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζαν πως το «φλασάκι» με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναφορικά με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης είχε δώσει «άτυπα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου «χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο». Σημείωναν ακόμη ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.
Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι «μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε». «Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι "χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM, πως «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος». «Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
ΣΥΡΙΖΑ: Επί δύο χρόνια είχαν στα χέρια τους τη λίστα
Επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν δηλαδή την έγκριση της Επιτροπής ώστε να προχωρήσει το ΣΔΟΕ στη διενέργεια έρευνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις.
Ο κ. Βενιζέλος ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;, αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να αναζητήσει απαντήσεις.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 'Αλλες χώρες γέμισαν τα ταμεία τους
Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, που είχε καταθέσει και ερώτηση για την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κ.λπ. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;» διερωτήθηκε ο κ. Κουίκ.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το καλεί «εάν εξακολουθεί να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος να στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις».
«'Αμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν. Ας προτιμηθεί το δεύτερο...» καταλήγει.
ΔΗΜΑΡ: Επιτακτικές οι εξηγήσεις
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη για το θέμα: «Με το 'μη νόμιμο αρχείο', η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν 'αυτοβούλως' και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».
ΚΚΕ: Κρυφτούλι γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ
Επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την καπιταλιστική κερδοφορία και εξαγωγή κεφαλαίων, έστω και αν έγινε τηρώντας του νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ.
Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το «κρυφτούλι» γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Χρυσή Αυγή: Να έρθουν στο φως όλα τα ονόματα
Την άμεση δημοσίευση όλων των ονομάτων της λίστας, ζητεί η Χρυσή Αυγή. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, πρέπει «να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία» και όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, να οδηγηθούν στη φυλακή -όπως και οι παράγοντες που τους καλύπτουν- και να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες τους.
ΛΑΟΣ: Όλα στη φόρα
«Αν βγει η λίστα Φαλτσιάνι, θα βγουν πολλά φάλτσα στον πολιτικό κόσμο... Όλοι την έχουν δει και κανείς δεν την έχει δει. Προφανώς είναι τόσο βαριά τα ονόματα που δεν τα σηκώνουν οι ώμοι εισαγγελέων και υπουργών Οικονομικών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και καταλήγει: «Όλα στη φόρα».
Αρχισαν οι καταθέσεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας
Εν τω μεταξύ, στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, προσήλθε για κατάθεση ο πρώτος μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα διετάχθη πριν από λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, και αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση της λίστας.
Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητεί, εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας (πράγμα που έγινε), να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό, προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί για την υπόθεση, είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, περιήλθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου