Είναι γεγονός ότι στα ελληνικά νερά υπάρχουν φάλαινες, κάποιες είναι περαστικές, ενώ άλλες ζουν και αναπαράγονται εδώ. Η Greenpeace μέσα στα τελευταία 10 χρόνια έχει συλλέξει πολλά στοιχεία για τα εν λόγω θηλαστικά. Τα κητώδη είναι, όλα, αυστηρά προστατευόμενα ζώα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και χρειάζονται το σεβασμό όλων.
Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες φάλαινες πέφτουν θύματα της φαλαινοθηρίας, αλλά και δείχνουμε να ξεχνάμε ότι χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια βρίσκουν, κάθε χρόνο, το θάνατο από προπέλες, συγκρούσεις με πλοία, δίχτυα κ.ο.κ.
Με αφορμή τις αναφορές σε φάλαινα που κολυμπά στα νερά του Κορινθιακού (δείτε το video εδώ), η Greenpeace επισημαίνει ότι το χειρότερο για το συγκεκριμένο θηλαστικό , σε μια κλειστή θάλασσα είναι: ο θόρυβος, τα σκάφη και ο συνωστισμός.
Το καλύτερο: η απαραίτητη ηρεμία για να βρει και πάλι το δρόμο της προς το ανοικτό πέλαγος.
Αν λοιπόν συναντήσει κάποιος μια φάλαινα στη θάλασσα τότε:
•Ποτέ δε μπαίνουμε στην πορεία της.
•Δεν την πλησιάζουμε (σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα).
•Χαμηλώνουμε ταχύτητα (κάτω από 3 κόμβους).
•Ενημερώνουμε αποκλειστικά και μόνο το λιμεναρχείο (και όχι όλη τη γειτονιά και τους φίλους μας, ώστε σε μια ώρα η φαλαινίτσα να βρεθεί περικυκλωμένη από βαρκούλες και βαρκάκια).
Ο πανικός που δημιουργεί ο συνωστισμός και ο θόρυβος, μπορεί να οδηγήσει ένα τέτοιο, σπάνιο και πανέμορφο, ζώο μέχρι και στον εκβρασμό, αλλά και στο θάνατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου