Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ο Σαμαράς προσδιόρισε την ατζέντα των εκλογών (δίπλα στον Γιούνκερ)

Το φιλικό κλίμα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίπου αυτονόητη.
Οι δυο κεντροδεξιοί πολιτικοί έδωσαν τα τελευταία χρόνια κοινές μάχες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που… πεισματικά υποστήριξε την υποψηφιότητα του τέως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και πρώην προέδρου του Eurogroup για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναμενόταν επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε την… ατζέντα των επόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη διάσωση της χώρας, τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της, και φυσικά του… αντιπαραδείγματος της Αργεντινής.
“Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πέρα από παλαιό φίλο της Ελλάδος, τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.
Είναι τιμή για εμάς που ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, πριν παρουσιάσει την επόμενη σύνθεση της Επιτροπής και την ατζέντα του για την επόμενη πενταετία ήταν η Αθήνα.
Ο κ. Γιούνκερ έχαιρε πάντοτε της εκτίμησης όλων για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή κρίση είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, καθώς έδειξε τρεις σπουδαίες αρετές: Τόλμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα ώστε να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ. Και αυτό δεν το ξεχνάμε.
Τώρα που η κρίση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, του το αναγνωρίζουν οι πάντες μέσα στην Ελλάδα και εκτός της Ελλάδας. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κομισιόν που αναδείχτηκε με την ψήφο των πολιτών, και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη, με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενεργειακή επάρκεια.
Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια κρίση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Οφείλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα και να το δείξουμε στους πολίτες. Να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια προοπτική για όλους.
Το παράδειγμα της Αργεντινής το είδαμε. Μια χώρα που χρεοκόπησε πριν από 12 χρόνια, δεν κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές, και σήμερα χρεοκοπεί και πάλι. Αυτήν ακριβής τη δραματική εξέλιξη αποφύγαμε στην Ελλάδα”, ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά.
Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε από την πλευρά του τα εξής:
“Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω φιλικούς δεσμούς, δεσμούς αδελφότητας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποιό θεωρώ φίλο και αδελφό μου. Είχα σχέσεις φιλικές και με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο.
Ήρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή.
Χρειάστηκε να δώσω δυο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους.
Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό το θέμα του χαρτοφυλακίου του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, κ. Αβραμόπουλου, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ. Δεν θα ήθελα ωστόσο να αποκαλύψω κάτι περισσότερο”, σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.ysterografa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου