Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στις αγορές βγαίνει την Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο



Στις αγορές βγαίνει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το αρχικό ποσό της έκδοσης ανέρχεται στο 1 δισ. Ευρώ, αλλά εφόσον γίνουν αποδεκτές οι μη ανταγωνιστικές προσφορές, όπως άλλωστε συνηθίζεται, το Δημόσιο θα αντλήσει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει μετά από μία εβδομάδα και δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Με τις δύο αυτές εκδόσεις, το Δημόσιο θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του τρέχοντος μηνός, καθώς μετά την εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ το πιο πιθανό πλέον είναι να εκταμιευτεί εντός του Οκτωβρίου.
Αφορολόγητη απόδοση
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων.
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
Επίσης, βάσει του κανονισμού των βασικών διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου