Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

LE MONDE: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το χαϊδεμένο παιδί της ευρωπαϊκής αριστεράς

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα είναι μάλλον υποψήφιος της Αριστεράς στις ευρωεκλογές του 2014 για τη θέση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Κομισιόν, γράφει στο επαινετικό της άρθρο η εφημερίδα Le Monde.
H απόφαση για την υποψηφιότητά του θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σημειώνει η εφημερίδα και κάνει το πορτρέτο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σημαντικό να έχουμε επικεφαλής στις ευρωεκλογές κάποιον που ασκεί δριμύτατη κριτική στην λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία» λέει πηγή της Αριστεράς.
«
Αυτός ο σαραντάχρονος που δείχνει Βενιαμίν στην ελληνική πολιτική σκηνή έγινε γνωστός στην Ευρώπη από τους αγώνες του εναντίον της Τρόικα και την αμφισβήτιση της πολιτικής λιτότητας. Μέσα σε λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το δεύτερο κόμμα της χώρας και πέρασε από το 4% στο 19% το 2012. «Απέναντι σε μια πολιτική τάξη στην οποία δεσπόζει ο νεποτισμός και η πελατοκρατία και κυριαρχεί η εναλλαγή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόμματα που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Τσίπρας τόλμησε να επιβάλει μια νέα δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρώτο κόμμα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. «Τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο 2012 η πιθανότητα να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είχε προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, και προτείνει πάντα, να μπει ένα τέλος στα προγράμματα λιτότητας και να απομειωθεί το χρέος με την ταυτόχρονη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Από τότε αναδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατέστησε ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει αντί να είναι ένας συνασπισμός συνιστωσών της Αριστεράς.

Το χαϊδεμένο παιδί της ευρωπαικής Αριστεράς Εγινε το χαϊδεμένο παιδί της ευρωπαϊκής Αριστεράς  και προσκαλείται τακτικά από τον Γάλλο ομόλογό του  Ζαν Λυκ Μελενσόν ή από το Die Linke της Γερμανίας. Η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αποδεικνύει ότι αρχίζει να μπαίνει και σε άλλους κύκλους και αυτό είναι σημαντικό αφού αρχικά θεωρείτο personna non grata στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν η ελληνική οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. «Είναι ένα πρόσωπο που το παίρνουν πλέον σοβαρά, θεωρείται ότι μπορεί να παίξει ένα ρόλο κλειδί» παρατηρεί ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του Μνημονίου αλλά επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» συμπληρώνει. Την Τετάρτη, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα καθώς και τον Επίτροπο για θέματα εργασίας Λάζλο Αντορ. Σε όλους τους συνομιλητές του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα ήταν ικανοποιημένος από τις έρευνες που γίνονται για τη Χρυσή Αυγή «να βρεθεί η διαφορά» στα κόμματα της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις εξτρεμιστικές δυνάμεις και στο δικό του κόμμα.
frognews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου