Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα των ανέργων είναι ο παράδεισος των κερδοσκόπων

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα ονόματα των πολυεκατομμυριούχων κερδοσκόπων ''που κάποτε κατηγορήθηκαν ότι διόγκωσαν ή και 
δημιούργησαν ακόμη, την ελληνική κρίση χρεών σφυροκοπώντας τις τιμές των ομολόγων της και τώρα περιλαμβάνονται ανάμεσα στους πλέον αισιόδοξους και σημαντικούς παίκτες στην ελληνική αγορά''.
Τα hedge fund στην ελληνική "γη της ευκαιρίας"
Από τον Andrew Liveris της Dow Chemical μέχρι τον πρέσβη John Negroponte, οι «μέγιστοι και οι βέλτιστοι» της ελληνικής διασποράς συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σαμπάνιας τους σε δείπνο όπου απόλαυσαν τα εδέσματα της σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρήγου, στην μεγάλη δεξίωση του 583 Park Avenue.
Ο Bill Clinton παρέθεσε ομιλία, κλέβοντας τρόπον τινά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον τιμώμενο καλεσμένο της βραδιάς, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κατάλογος των καλεσμένων ήταν ενδεικτικός της τεράστιας σημασίας που είχε η συνάθροιση: Εκτός από τους Έλληνες παριστάμενους, παραβρέθηκε και η αφρόκρεμα της Wall Street. Για τον κ. Σαμαρά, η δεξίωση αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της νεοϋρκέζικης περιοδείας, που ξεκίνησε με ιδιωτική συνάντηση με τον Jamie Dimon της JPMorgan και ένα απόγευμα στην εταιρία διαχειριστών hedge fund μεταξύ των οποίων ο John Paulson, ο πολυεκατομμυριούχος επικεφαλής του Paulson & Co.
Οι λόγοι ήταν σαφείς: Τα hedge funds – που κάποτε κατηγορήθηκαν ότι διόγκωσαν ή και δημιούργησαν ακόμη, την ελληνική κρίση χρεών σφυροκοπώντας τις τιμές των ομολόγων της- περιλαμβάνονται σήμερα ανάμεσα στους πλέον αισιόδοξους και σημαντικούς παίκτες στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα, με 1,4 ανέργους, αποδεικνύεται ότι είναι η «γη της ευκαιρίας» για τους χρηματοπιστωτικούς κερδοσκόπους.

«Παρατηρούμε μεγάλη εισροή ρευστότητας τελευταία, με οδηγούς επενδυτικές τράπεζες που κατευθύνουν hedge funds και επενδυτές αναδυόμενων αγορών σε roadshows της Ελλάδας,» εξηγεί ο George Zois, επικεφαλής ελληνικών μετοχών της χρηματιστηριακής Exotix.
Ο καταπονημένος τραπεζικός τομέας της Ελλάδας έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Οι Paulson & Co, Baupost, Dromeus, York Capital, Eaglevale και Och-Ziff συγκαταλέγονται σε αυτούς που έχουν αγοράσει μετοχές της Alhpa Bank και της Πειραιώς. Όλοι είχαν σημαντικά κέρδη.
Για παράδειγμα, οι μετοχές της Alpha Bank έχουν σημειώσει άνοδο 32% από την ανακεφαλαιοποίηση του Ιουνίου. Ακόμα και μετά από την άνοδο αυτή, τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 80% της λογιστικής της αξίας, χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, hedge funds που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση έλαβαν και αυτά warrants, μετατρέψιμα σε 7,4 μετοχές της Alhpa Bank με τιμή εξάσκησης 4%, 5% και 8% υψηλότερη από την τιμή έκδοσης έπειτα από ένα, δύο και πέντε χρόνια από την έκδοση.
Για τα funds αυτά, η επένδυση στην Alhpa – μετοχές και warrants – αποδίδει μέχρι τώρα 290%.
Η επένδυση στα warrants σημαίνει ακόμα ότι τα hedge funds μπορεί να κυριαρχήσουν στο μετοχολόγιο των μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Αν όλα τα warrants μετατρέπονταν σήμερα σε μετοχές, ανέφερε ένας διαχειριστής hedge fund, τότε το 50% της Alhpa Bank και της Πειραιώς θα βρισκόταν στα χέρια των hedge funds.
Οι επενδυτές έχουν διαισθανθεί ευκαιρίες και πέρα από τις τράπεζες. Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, το μονοπώλιο στον τζόγο, ο ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ, όμιλος με συμφέροντα στις κατασκευές, την διαχείριση αποβλήτων και τις εξορύξεις, τα έχουν πάει αρκετά καλά. Ο ΟΠΑΠ έχει κερδίσει περίπου 70% φέτος, ο ΟΤΕ έχει σημειώσει άνοδο 63% και η Ελλάκτωρ 48%.
«Όταν ξεκινήσαμε το ελληνικό fund μας προ έτους, στην αρχή ο κόσμος μας κορόιδευε», σχολιάζει ο Αχιλλέας Ρισβάς του Dromeus Capital, hedge fund που έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. «Μετά άρχισαν να επιχειρηματολογούν. Και σήμερα θέλουν να επενδύσουν σε εμάς».
To Dromeus εξασφάλισε απόδοση 40% το 2012. Κερδίζει 93% ως τώρα φέτος. Ο μέσος όρος απόδοσης των hedge funds είναι 5,6% φέτος και 6,4% πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία του HFR.
Για τον κ. Ρισβά οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι ακόμα άφθονες. «Υπάρχει προφανώς ακόμα upside στις 'δημόσιες αγορές', αλλά νομίζω ότι η επόμενη φάση στο ελληνικό στοίχημα είναι στις ιδιωτικές αγορές», λέει. «Το real estate έχει υποστεί βαθιά υποχώρηση, για παράδειγμα. Η αγορά γραφείων πρώτης κατηγορίας (prime) υποχώρησε 50-60% και ακόμα πιέζεται».
«Αυτή η χώρα είναι σε βαθιά ύφεση για τέσσερα χρόνια»
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι δεν είναι υψηλοί. Τα ελληνικά assets υπέστησαν μεγάλη πτώση τιμών το καλοκαίρι, ακολουθώντας το παγκόσμιο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να αφθονούν για το μέλλον των περιφερειακών κρατώ της Ευρώπης.

«Αυτή η χώρα είναι σε βαθιά ύφεση για τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Paolo Batori της Morgan Stanley, επικεφαλής στο τμήμα ανάλυσης κρατικού χρέους. «Είναι θετικό το ότι τώρα έχουμε 'πράσινα βλαστάρια' (green shoots), αλλά η ισχύ τους εξαρτάται από το τι θα συμβεί στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».
Πάνω απ' όλα, όμως, το ρίσκο είναι εσωτερικό και πολιτικό. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση είναι κρίσιμο δομικό στοιχείο της προθυμίας των περισσότερων hedge funds να τοποθετηθούν στη χώρα. (newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου