Η κυριότερη αιτία πρώιμων θανάτων θα καταστεί τις επόμενες δεκαετίες ηρύπανση του αέρα στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με νέα έκθεση τουΟργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Μέχρι το 2050 η ρύπανση του αέρα θα πλήξει τα αστικά κέντρα αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, προκαλώντας 3,6 εκατομμύρια πρώιμους θανάτους, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της έκθεσης στο τροποσφαιρικό όζον θα είναι χειρότερες στις πλούσιες χώρες, που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες γήρανσης του πληθυσμού, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι.
Όπως επισημαίνεται στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, οι κυριότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις για τον πλανήτη μέχρι το 2050 είναι η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η έλλειψη νερού και η ρύπανση.
Οι συντάκτες της έκθεσης μάλιστα προειδοποιούν ότι αν δεν υιοθετηθούν νέες, αποτελεσματικές πολιτικές οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 50%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.
Μεγάλη αύξηση θα παρουσιάσει μελλοντικά και η ζήτηση για νερό, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το 40%του πληθυσμού θα ζει σε περιοχές που μαστίζονται από τη λειψυδρία.
Η εξάντληση των υπόγειων υδάτων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα και τις προμήθειες νερού στα αστικά κέντρα, ενώ η ρύπανση από τα υγρά απόβλητα αναμένεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα αποθέματα νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου