Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Γιατί πρέπει να κόψεις το κάπνισμα (τώρα μπορείς και με ύπνωση)

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια, που ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις. Διάβασε γιατί και πώς θα τα καταφέρεις.



Η νικοτίνη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες που μπορεί να δοκιμάσεις στη ζωή σου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που όσοι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, τις περισσότερες φορές γρήγορα το ξαναρχίζουν.

Παρόλα αυτά, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τόσο σημαντικά και οι κίνδυνοι από τη συνέχισή του τόσο σοβαροί, ώστε αξίζει να προσπαθήσεις να το κόψεις οριστικά.

Δεν υπάρχει ζωτικό όργανο και αδένας του οποίου η λειτουργία να μην επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας του τσιγάρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μισοί σχεδόν εν ενεργεία καπνιστές πεθαίνουν από νοσήματα σχετιζόμενα με την κατανάλωση καπνού.


 



Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κόβεις το τσιγάρο

Η Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τα οφέλη της διακοπής του κανπίσματος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με βάση έγκυρες μελέτες. Οι παρατηρήσεις της είναι αφυπνιστικές:

-20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο: οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

-12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε κανονικά επίπεδα.

-2 με 3 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή κυκλοφορία και αυξάνεται η λειτουργία των πνευμόνων.

-1 με 9 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Μειώνεται ο βήχας και η δυσχέρεια στην αναπνοή. Οι πνεύμονες είναι ξανά σε θέση να αποβάλλουν βλέννες από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων στο αναπνευστικό.

-1 έτος μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου είναι ήδη μισός σε σχέση με έναν εν ενεργεία καπνιστή.

-5 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού για έναν πρώην καπνιστή θα είναι ο ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή 5 με 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

-10 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το ποσοστό θνησιμότητας για καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για δέκα χρόνια είναι μισό από το αντίστοιχο ποσοστό στους καπνιστές. Το ίδιο ισχύει και για κακοήθεις νεοπλασίες του στόματος, της περιοχής του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος.

-15 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχει ισοσκελιστεί με αυτόν ενός μη καπνιστή.


 



Άμεσα αποτελέσματα

Παράλληλα, παρατηρούνται οφέλη που εμφανίζονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος και ενισχύονται σταδιακά όσο παραμένει ο πρώην καπνιστής μακριά από τα τσιγάρα του:

-Μειώνεται η δυσοσμία στην αναπνοή.

-Υποχωρεί το κιτρίνισμα της οδοντοστοιχίας, των δαχτύλων και των νυχιών.

-Εξαφανίζεται η δυσοσμία των ρούχων και των μαλλιών.

-Βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης.

-Επανέρχεται η αίσθηση της όσφρησης.

- Αυξάνεται η αντοχή.


 



Κόψε το κάπνισμα με ύπνωση

Η κλινική ύπνωση είναι μια από τις μεθόδους που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να σταματήσει το κάπνισμα και, όπως έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες (με κορυφαία αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Scientist) είναι αρκετά αποτελεσματική, αφού σε ποσοστό 20-30% όσοι τη δοκίμασαν κατάφεραν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

Ουσιαστικά "ύπνωση" λέγεται ο τεχνητός ύπνος της συνείδησης που μοιάζει κάπως με την κατάσταση του πνεύματος πριν από τον ύπνο και χαρακτηρίζεται από υπερβολική δεκτικότητα στην υποβολή, οξύτητα της ευφυίας και αυξημένη διέγερση της φαντασίας.

Η κλινική ύπνωση βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να επαναπρογραμματίσει το υποσυνείδητό του, δημιουργώντας νέες συνδέσεις και ενισχύοντας την απόφαση του να διακόψει το κάπνισμα, χωρίς φάρμακα ή υποκατάστατα.
Πηγή: cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου