Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΛΕΤΗ OXFAM «Οι φτωχοί θα κάνουν Σουδάν την Ευρώπη»




Είκοσι πέντε χρόνια θα χρειαστούν οι Ευρωπαίοι για να ανακτήσουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν το 2008, σε περίπτωση που τα αυστηρά μέτρα λιτότητας συνεχιστούν, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, ενώ ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι θα είναι σοβαρές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.
Τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης της Oxfam είναι απογοητευτικά. Η μεσαία τάξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψυχορραγεί. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι. Είκοσι πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι χάνονται στην άβυσσο της φτώχειας, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, όπως η θέρμανση, η πληρωμή των λογαριασμών, ακόμη και η διατροφή. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αλλάξει... ρότα, μέχρι το 2025 στη μακρά λίστα της... φτώχειας αναμένεται να προστεθούν ακόμα 15-25 εκατ. Ευρωπαίοι. 
«Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βιοτικό επίπεδο θα είναι αντίστοιχο με εκείνο στο Νότιο Σουδάν και στην Παραγουάη», σχολιάζει η Τερέζα Καβέρο, υπεύθυνη ερευνών της OXFAM και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα συμπεριληφθούν στις χώρες με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα στον κόσμο». 


(ΠΗΓΕΣ: ΓΑΛΛΙΚΟ, ΑΠΕ, EL PAIS) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου