Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο»  Κυριακή 22 Σεπτεμβρίουη Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο+Μπλε»  σας προσκαλεί να απαρνηθείτε, έστω και για μία ημέρα το αυτοκίνητό σας και να κυκλοφορήσετε στη πόλη σας, με τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατό σας.
 Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, διοργανώνεται  ποδηλατική βόλτα με σημείο συνάντησης - εκκίνησης τον Φλοίσβο στη παραλία Ψανή Ναυπάκτου στις 11:30 όπου και θα ενωθούμε με δεκάδες ποδηλάτες που έρχονται από την Αχαΐα για 3η συνεχή  χρονιά μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, για να διασχίσουμε την πόλη της Ναυπάκτου δίνοντας το μήνυμα για πιο ανθρώπινες πόλεις.
* Με κεφαλή της ποδηλατικής εξόρμησης «Ρίο – Αντίρριο – Ναύπακτος» τους “Ανεξάντλητους ποδηλάτες Διακοπτού” και συνδιοργανωτές – συμμετέχοντες τους ποδηλάτες από την “Κίνηση Νέου Ερινέου”, τους ποδηλάτες Πάτρας “Πιάνω τη ζωή απ’το τιμόνι”  και τους Ποδηλάτες Ναυπάκτου, Ρίου, Αιγιαλείας και άλλων περιοχών, η ποδηλατοπομπή θα ξεκινήσει στις 10:45 από την ανατολική προβλήτα Ρίου και δια μέσου της Γέφυρας θα καταλήξει στον Φλοίσβο στην Ψανή Ναυπάκτου περίπου στις 11:30, όπου και θα ενωθεί με ποδηλάτες από την Ναύπακτο για να ολοκληρώσει το γύρο της πόλης και να πάρει,  μετά από μικρή ανάπαυλα , γύρω στις 17:00 το δρόμο της επιστροφής.
*Σημαντική η υποστήριξη της Τροχαίας Ναυπάκτου που όπως κάθε χρόνο, θα φροντίσει για την ασφάλεια των ποδηλατιστών.
   Και λίγα λόγια για την ιστορία…
   Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000.  Στον εορτασμό συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
.  Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

   Στη χώρα μας, από το 2.000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω απο1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι εάν μειώναμε τους ρύπους των αυτοκινήτων θα είχαμε πολύ καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου