Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Guardian: Ελληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή για να ανοίξει γραφεία


Οι δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, πως η Χρυσή Αυγή θα ανοίξει γραφεία όπου υπάρχουν Έλληνες, έδωσαν έρεισμα στην εφημερίδα Guardian να ασχοληθεί και πάλι με το ζήτημα του κόμματος.
Η άνοδος στις δημοσκοπήσεις και οι βλέψεις της προς το εξωτερικό δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον του κόμματος. Αφίσες και προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν στην Αστόρια!
Το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρεται επίσης στην έντονη φημολογία πως πλούσιοι εφοπλιστές χρηματοδότησαν το κόμμα και έτσι άνοιξε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
«Η οργάνωση -της οποίας το έμβλημα μοιάζει πολύ με τη σβάστικα και της οποίας τα μέλη συνηθίζουν να χαιρετίζουν ναζιστικά- έχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση από τους Έλληνες, προάγοντας τον εαυτό της ως τη μόνη πολιτική δύναμη που είναι πρόθυμη να πατάξει το "σάπιο κατεστημένο"», αναφέρει η εφημερίδα.
«Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και πολύ σύντομα βουλευτές μας θα επισκεφτούν την Αυστραλία», είχε δηλώσει ο κ. Κασιδιάρης, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. «Δεν βλέπουμε τίποτε χρυσό στη Χρυσή Αυγή. Εθνικισμός, φασισμός και ρατσισμός δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς», λέει ο πατέρας Άλεξ Καρλούτσος, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. 
Σε χώρες με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα η καμπάνια της Χρυσής Αυγής δύσκολα θα πετύχει, σύμφωνα με τα λεγόμενα ιστορικού στην εφημερίδα.
«Είμαστε όλοι μετανάστες στον Καναδά», αναφέρει ο Λάμπρος Καμπερίδης, παπάς στο Μόντρεαλ. «Όλοι τρομοκρατηθήκαμε όταν είδαμε πως η Χρυσή Αυγή έδωσε συνέντευξη τύπου εδώ». 
Όμως η Χρυσή Αυγή σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα και δεν παύει να στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό για ενίσχυση και επέκταση της δράσης της, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Ψαρράς, συγγραφέας της "Μαύρης Βίβλου της Χρυσής Αυγής".
«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι σαν τα άλλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της στις αρχές του '80 είχε το ένα της μάτι στραμμένο έξω. Ανάλογες ομάδες στην Ευρώπη έδωσαν στο κόμμα ιδεολογική, άλλοτε και οικονομική στήριξη, για να τυπώσει βιβλία και περιοδικά. Μετά τη χρόνια εισαγωγή ναζισμού, τώρα θέλει να εξάγει ναζισμό», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Ψαρράς.
«Το 2009 ήταν ένας πολιτικός παρίας με 0,29% των ψήφων και σήμερα έχει διεθνείς φιλοδοξίες. Πριν από δέκα χρόνια θα σε έλεγαν τρελό αν πίστευες ότι η Χρυσή Αυγή θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, και τώρα δείτε πού βρίσκεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου