Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σουηδία: Έγιναν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από μητέρα σε κόρη


Σουηδοί χειρουργοί πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη. 

Στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, μία ομάδα δέκα γιατρών με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη, πραγματοποίησε δύο μεταμοσχεύσεις μήτρας, στις οποίες οι δότριες ήταν οι μητέρες και οι λήπτριες οι κόρες τους. 

Οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές.

Πάντως, σύμφωνα με τον χειρουργό Μίκαελ Ολάουσον, οι μεταμοσχεύσεις δεν θα θεωρηθούν πραγματικά επιτυχείς, έως ότου οι δύο γυναίκες μπορέσουν να κάνουν παιδιά. 

Και οι δύο λήπτριες είχαν αρχίσει τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν από τη μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους θα μεταφερθούν στις νέες μήτρες τους, σε ένα χρόνο. 

Κατά τη διάρκεια του έτους θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

Τα ονόματα των γυναικών δεν έχουν γίνει γνωστά. Και οι δύο είναι κοντά στην ηλικία των 30 ετών και σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η ανάρρωσή τους πηγαίνει καλά, αλλά αισθάνονται αρκετά κουρασμένες.

Η μία γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα και η άλλη είχε υποστεί αφαίρεση μήτρας λόγω καρκίνου.
Καλή είναι και η πορεία της υγείας των μητέρων τους. Και οι δύο έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβουν εξιτήριο. 

Πέρυσι τον Αύγουστο, τούρκοι χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο, από νεκρή δότρια. Πάντως, σύμφωνα με τον δρ. Ολάουσον, δεν έχει γίνει γνωστό αν η λήπτρια έχει αρχίσει να υποβάλλεται σε θεραπεία γονιμότητα. 

Μεταμόσχευση μήτρας από δότρια εν ζωή είχε γίνει το 2000 στη Σαουδική Αραβία, αλλά τρεις μήνες μετά το όργανο χρειάστηκε να αφαιρεθεί, λόγω επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου