Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τελευταία ημέρα προσφορών για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη - Οι μνηστήρες

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι ιθύνοντες του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο διαγωνισμός θα έχει επιτυχία παρά τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου αλλά και της αβεβαιότητας για τη γενικότερη πορεία της χώρας.
Πιθανότατα πέντε ονόματα ελληνικών και ξένων εταιρειών θα εμφανιστούν είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξίες διεκδικώντας τις τρεις πρώτες περιοχές για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου που παραχωρούνται με τη διαδικασία open door (ανοιχτή πόρτα).Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα υπάρξει τουλάχιστον μία προσφορά για κάθε μια από τις τρεις περιοχές (Κατάκολο, Πατραϊκός, Ιωάννινα), ενώ δεν αποκλείεται τουλάχιστον σε μία περιοχή να εμφανιστούν τρεις ή και περισσότερες εταιρείες/ κοινοπραξίες.
Στις εταιρείες που έχουν ήδη κάνει εμμέσως γνωστό τον ενδιαφέρον τους για τους διαγωνισμούς (Ελληνικά Πετρέλαια, EnergeanOil&Gas, PremierOil), σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προστεθεί και νέα ονόματα. Έτσι (χωρίς ακόμη να θεωρείται βέβαιη η κατάθεση προσφοράς) ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει για συμμετοχή στους διαγωνισμούς η ιταλική Edison, η ανεξάρτητη πετρελαϊκή Chariot Oil & Gas και η επίσης ανεξάρτητη Trajan Oil & Gas.
Σημειώνεται ότι από την πώληση των πακέτων των δεδομένων αξίας 70 χιλιάδων ευρώ, πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί ικανοποιητικά έσοδα. Οι εν λόγω πληροφορίες θέλουν πάνω από 10 έως και 15 εταιρείες να έχουν αποκτήσει τα πακέτα δεδομένων, προσφέροντας τα πρώτα έσοδα, ύψους 1 εκατ. ευρώ από την πρώτη προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, ακόμη και εταιρείες που δε θα συμμετάσχουν τελικώς στους διαγωνισμούς επισκέφθηκαν το dataroom και απέκτησαν τα δεδομένα, με στόχο να εμπλουτίσουν τα αρχεία τους και να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την ευρύτερη περιοχή, ενόψει και πιθανών νέων διαγωνισμών. Οι εταιρείες αυτές, αποτελούν τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους για μελλοντικούς διαγωνισμούς.
Πότε θα συμβεί αυτό; Οι νέοι διαγωνισμοί αναμένεται να προκύψουν μόλις ολοκληρωθούν οι νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον όπως στα Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε άλλα πεδία του Ιονίου και φυσικά στα νότια της Κρήτης.
Θυμίζουμε ότι η  προηγούμενη κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα εκτός το opendoor και έναν ακόμη διαγωνισμό, αυτό για τις non exclusive σεισμικές έρευνες. Μάλιστα για τα σεισμικά εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του κλάδου και τα αποτελέσματα αναμένεται να επικυρωθούν σύντομα από τη νέα κυβέρνηση.

blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου