Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βαρουφάκης: "Η Ελλάδα έχει τελειώσει"


Συνέντευξη Γιάννη Βαρουφάκη στο ABC της Αυστραλίας:
Παρουσιαστής: Μαζί μας σήμερα από την Αθήνα είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Το προφανές ερώτημα είναι: τι θα γίνει τώρα;

Γιάννης Βαρουφάκης: Λοιπόν, ο εκτροχιασμός του τρένου που είναι η ευρωζώνη, η οποία ξεκίνησε με την Ελλάδα και στη συνέχεια άρχισαν να φεύγουν διαδοχικά και άλλα βαγόνια – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τώρα και η Ισπανία – συνεχίζεται. Και η χθεσινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όλος ο ενθουσιασμός και οι εορτασμοί είναι πλήρως και εντελώς άστοχοι.

Φοβάμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια διαδρομή εδώ και τα δύο τελευταία χρόνια με μια πλειάδα λαθών, που καταντάνε κωμικά πια. Κοιτάξτε την Ισπανία, τι συμβαίνει σήμερα. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Εκτός αν η λογική ή ό,τι περνάει για λογική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα η ευρωζώνη θα αποτελεί ιστορία.

LEIGH : Λοιπόν, ας μείνουμε με την γενική εικόνα για την ώρα πριν εμβαθύνουμε στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να συμβεί για να αποτραπεί η καταστροφή όπως την προβλέπετε;

Γιάννης Βαρουφάκης: Τρία πράγματα, πολύ απλά βήματα που πρέπει να ληφθούν. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για την Ελλάδα ή την Ισπανία, αυτό που έχουμε τώρα είναι αφερέγγυες τράπεζες που βρίσκονται σε θανάσιμο εναγκαλισμό με αφερέγγυα κράτη. Έτσι, τα κράτη δανείζονται από τον πυρήνα της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες και οι τράπεζες δανείζονται για να δώσουν στο κράτος και έτσι τράπεζες και κράτη είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό που αναμένεται να καταλήξει σε ναυάγιο πολύ γρήγορα.

Λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σπάσουμε αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι να ενοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να το εξευρωπαΐσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρηματοδοτείται άμεσα και όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πάρα πολύ μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιοποίηση, ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, ξέρετε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικό της χρέους, πέραν αυτού των πολιτειών. Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική η οποία να διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη. Επειδή έχετε μια δευτερεύουσα νομισματική περιοχή, πρέπει να έχετε μια επενδυτική στρατηγική, ένα μηχανισμό ανακύκλωσης για το όλο θέμα. Αν δεν έχουμε αυτά τα πράγματα, και η Γερμανία δεν τα θέλει, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να αποτρέψει τη συνέχιση αυτού του εκτροχιασμού σε αργή κίνηση.

LEIGH : Για να επιστρέψω στην Ελλάδα συγκεκριμένα, οι πολιτικοί στην χώρα δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους μιας τηλεοπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς πρόκειται να συμβιβαστούν για τα μέτρα που αφορούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Γιάννης Βαρουφάκης: Δεν μπορούν να διορθώσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει τελειώσει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια μεγάλη, μεγάλη ύφεση. Η αυξανόμενη κοινωνική οικονομία περνάει ένα μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει καμία δύναμη, καμία δύναμη εντός της ελληνικής οικονομίας, εντός της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να αποτρέψει – φανταστείτε ότι είμαστε στο Οχάιο το 1931 και ρωτούσαμε: τι μπορεί να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να σώσουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα.

LEIGH: Λοιπόν, τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ελλάδα;

Γιάννης Βαρουφάκης: Εξαρτάται από το τι θα συμβεί στην ευρωζώνη. Ακριβώς όπως αυτό που συνέβη στο Οχάιο εξαρτήθηκε από την άνοδο του προέδρου Ρούζβελτ και του New Deal, αν δεν έχουμε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ανάσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η Ευρώπη γιατρέψει τις πληγές της, θα γιατρευτεί και η Ελλάδα.

Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση να βρει η ευρωζώνη ένα ορθολογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Δεν είναι η επαρκής προϋπόθεση. Η Ευρώπη μπορεί να διορθωθεί αλλά η Ελλάδα με τη σαθρότητα και τα κακώς κείμενα που την χαρακτηρίζουν μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ. Αλλά έως ότου (και αν) η ευρωζώνη βρει ένα λογικό σχέδιο για να σταματήσει αυτό το ναυάγιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία τύχη.

LEIGH: Διάβασα κάποια στατιστικά σήμερα ότι επτά στους δέκα Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν. Πώς θα περιγράφατε την εθνική διάθεση εκεί;

Γιάννης Βαρουφάκης: Αυτή είναι η δικιά μας Μεγάλη Ύφεση. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και με μια ψυχολογική έννοια. Οι Έλληνες βρίσκονται σε κατατονική κατάσταση. Από τη μια στιγμή στην άλλη, σε κατάσταση οργής, αυτή είναι μια τυπική περίπτωση μανιοκατάθλιψης. Δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Υπάρχουν θυσίες, αλλά κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες λαμβάνουν τη μορφή κάποιου είδους επένδυσης για αλλαγή πορείας. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν είστε κολλημένοι σε μια ευρωζώνη που είναι πραγματικά άσχημα σχεδιασμένη, η οποία καταρρέει και η οποία δεν δίνει ευκαιρίες στα πιο αδύναμα μέλη της του να διαφύγουν μέσω κάποιου είδους λυτρωτικής κρίσης.

Διαβάστε τι δήλωσε ο γνωστός καθηγητής οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για την Ελλάδα και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Πριν από ένα χρόνο ακούσαμε για πρώτη για φήμες ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη. Τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, που από κουτσομπολιό φτάσαμε να το θεωρούμε γεγονός;

Κάτι πολύ απλό. Στο τέλος η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια, ότι η Ευρώπη απαντά με υπεκφυγή στο θέμα της κρίσης.

Το Μάιο του 2010 η Ευρώπη αποφάσισε να διοχετεύσει στο αφερέγγυο ελληνικό κράτος το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μειώσει το εθνικό εισόδημα (απ το οποίο, νέα και παλιά δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν).

Ένα χρόνο αργότερα, το 2011, έγινε ξεκάθαρο ότι η πολιτική εκείνη, απλώς καθυστερούσε την αναπόφευκτη χρεοκοπία. Ήταν εκείνη την περίοδο που για πρώτη φορά ακούστηκαν φήμες για απομάκρυνση της Ελλάδας.

Η απάντηση της Ευρώπης ήταν να επαναλάβει το λάθος της. Από τη μια να κουρέψει κατά 95 δισ το ελληνικό χρέος και από την άλλη να προσθέσει 130 δισ στο φουσκωμένο χρέος, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω μειώσεις στο εθνικό εισόδημα της χώρας (γνωστά ως μέτρα λιτότητας).

Χρειάστηκαν μόνο λίγοι μήνες μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να αντιληφθεί ότι αυτό ήταν απλώς ένα είδος οργανωμένης παραφροσύνης και ότι η αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους ήταν μια μαύρη τρύπα που μεγάλωνε. Φυσικά οι φήμες για μια έξοδο της Ελλάδας μετατράπηκαν σε κακοφωνίες.

Πολύ κακό για το τίποτε. Ξανά. Διότι αν η Ευρώπη ήταν έτοιμη για την Grexit (Ελληνική έξοδος), δεν θα χρειαζόταν να υπάρξουν φήμες. Η Ελλάδα θα εξαναγκαζόταν σε έξοδο σε μια νύχτα και χωρίς προειδοποίηση. Δυστυχώς δεν είναι απλό. Η Ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με τις απειλές και τις διαμαρτυρίες διάφορων τραπεζιτών της Φραγκφούρτης.

Θα μπορούσε η αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, να ταρακουνήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνη, σε σημείο την ενδεχόμενη διάσπασή της, ή και μακροπρόθεσμα, την ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής ένωσης;

«Ναι και ναι. Η έλλειψη θεσμικής διαδικασίας για έξοδο από την Ευρωζώνη, έχει μια στερεή λογική πίσω της. Η όλη ιδέα της δημιουργίας κοινού νομίσματος, ήταν για να δείξει στις αγορές ότι μια σταθερή ένωση, θα εγγυούταν τεράστιες απώλειες σε οποιοδήποτε τολμηρό θα στοιχημάτιζε ενάντια στην ανθεκτικότητα (της ένωσης).

Μία έξοδος από μόνης της είναι αρκετή να δημιουργήσει ρωγμή σε αυτή την ανθεκτικότητα. Όπως ένα μικρό ρήγμα σε ένα ισχυρό φράγμα, η Grexit αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατάρρευση του οικοδομήματος, κάτω από την αδιάκοπη δύναμη της διάσπασης, η οποία θα αποκτήσει οπαδούς λόγω αυτού του ρήγματος.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα εκδιωχθεί δύο πράγματα θα συμβούν: Μια μαζική φυγή κεφαλαίων από το Δουβλίνο, τη Λισσαβόνα κ.λ.π, που θα ακολουθηθεί από την απροθυμία της ΕΚΤ και του Βερολίνου, να εγκρίνουν απεριόριστη ρευστότητα στις Τράπεζες και στα κράτη. Αυτό θα σημαίνει την άμεση χρεοκοπία ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων, όπως επίσης και τη χρεοκοπία της Ισπανίας και Ιταλίας»

Σε εκείνο το σημείο η Γερμανία θα αντιμετωπίσει ένα ειδεχθές δίλημμα: να διακινδυνεύσει την φερεγγυότητα του γερμανικού κράτους (με το να δώσει μερικά τρισεκατομμύρια με στόνο να σώσει ότι έχει απομείνει από την Ευρωζώνη) ή να διασώσει τον εαυτό της (δηλαδή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη);

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα επιλέξει το δεύτερο. Και εφόσον αυτό θα σημαίνει ρήξη μια σειρά συνθηκών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κατά ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να ισχύει. Η δική μας δύσκολη κατάσταση είναι τόσο απλή , όσο και τρομακτική.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον της Ελλάδας; Τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες από πολιτικής και κοινωνικής άποψης;

«Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες για να μπορεί κανείς να προβλέψει. Η κοινωνική οικονομία έχει καταρρεύσει. Το δίκτυο πίστωσης έχει διαλυθεί, οι εταιρίες γίνονται αφερέγγυες, ακόμη και όταν είναι αποτελεσματικές και κερδοφόρες (εξ αιτίας του θανάτου της πίστωσης), το εργατικό δυναμικό δεν απασχολείται, η νεολαία έχει χάσει το ζήλο της και τη ζωντάνια. Από την άλλη, αρνούμαι να πιστέψω ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον, όχι πριν η ίδια η Γερμανία αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μια έξοδος της Ελλάδας απ την Ευρωζώνη δεν θα απειλούσε με μετάδοση μόνο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα επηρέαζε τους εξαγωγείς και τους παραγωγούς βασικών προϊόντων από την Κίνα και τη Ρωσία; Ποιες μη ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεάζονταν περισσότερο;

Εάν το σενάριο που εξήγησα παραπάνω είναι σωστό, μια Grexit θα προκαλέσει μια παγκόσμια, μεταμοντέρνα εκδοχή του 1930. Ο κατακερματισμός της Ευρωζώνη θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα έντονο αποπληθωρισμό (σ.σ γενικευμένη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών) με τριπλασιασμό της ανεργίας, από τα Ανατολικά του Ρήνου και Βόρεια των Άλπεων (μια και η νέα ζώνη του Μάρκου θα αντιμετωπίσει μια τεραστία ανατίμηση που την κάνει να χάσει μαζικά τις εξαγωγές) με την υπόλοιπη Ευρώπη να βυθίζεται σε μια κόλαση στασιμοπληθωρισμού (σ.σ. Ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής) με την ανεργία και τον πληθωρισμό που θα ακολουθήσουν μετά τη δημιουργία νομισμάτων των ελλειμματικών χωρών.

Δεδομένου ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι λίγες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πλεόνασμα, δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη τα δεινά αυτής της κρίσης, η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει χειρότερα αυτές τις χώρες» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Πόσο καλά είναι προετοιμασμένες οι Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό ενδεχόμενο; Και ο υπόλοιπος κόσμος;

«Όπως ένα ποταμόπλοιο που πλέει στο ήρεμο Ειρηνικό πριν χτυπηθεί από μια τεραστία καταιγίδα. Η αμερικάνικη οικονομία είναι προσκολλημένη σε μια αδύναμη ανάπτυξη εδώ και ένα χρόνο. Το τσουνάμι που θα δημιουργηθεί από μια διάλυση της Ευρωζώνη θα σπρώξει τις Η.Π.Α στα άκρα.

Και μαζί με τη αδύναμη ανάπτυξη της Κίνας, η οποία θα παγώσει και θα έχει οδυνηρές συνέπειες στις χώρες του BRICS (σ.σ διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων χωρών της αναδυόμενης αγοράς, που αποτελείται από τη Βραζιλία, Τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική) και την Αυστραλία τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Για να το θέσω ωμά, η Ευρώπη πρόκειται να εξαπολύσει παγκόσμιο πόνο στον πλανήτη για τρίτη φορά σε ένα αιώνα. Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τους εαυτούς μας,» δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Διαβάστε γιατί ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει άμεσα.

Να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα σε κήρυξη χρεοκοπίας πρότεινε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «η διάσωση ξεκάθαρα δεν επιλύει τίποτα για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και τον κόσμο».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει αμέσως χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για αποχώρηση από την ευρωζώνη» προσέθεσε. «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει μέσα στην ευρωζώνη;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι ήδη εκτός αγορών.

Επίσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα τυπικό πρόβλημα χρεοκοπίας, το οποίο όμως υφίσταται εδώ και δύο χρόνια.

«Ο μόνος λόγος για να πάρουμε το νέο δάνειο, είναι επειδή νομίζουμε ότι μπορούμε να το αποπληρώσουμε. Όμως δεν μπορούμε και όλοι το ξέρουν. Η ΕΚΤ το ξέρει, το ΔΝΤ το ξέρει», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, η ΕΚΤ και τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να σταματήσουν την «πολιτική παραφροσύνη» και να αποδεχθούν την αναπότρεπτη χρεοκοπία κι όχι «να πιέζουν το χαλί κάτω από τα πόδια, σαν τα παιδιά που προσπαθούν να αποφύγουν την τιμωρία».

Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ένα νέο κώμα, η κρίση χρέους θα κλιμακωθεί και θα εκδηλωθεί ένα πιο προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, εκτίμησε.
πηγή: tvkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου