Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

UEFA: Απόφαση σωσίβιο για τις ελληνικές ομάδες

Στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη προσαρμόζεται η UEFA, η οποία προχωράει σε απόφαση-σταθμό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας «SportDay», στο συνέδριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε η τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα για παραβάσεις του FFP (financial fair play).

Με βάση τα νέα δεδομένα, δεν θα υπάρχει πλέον μόνο μια ποινή, αποκλεισμού ομάδας από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα με ή χωρίς αναστολή.



Αλλά θα προβλέπονται και νέες, εναλλακτικές ποινές, όπως απαγόρευση διεθνών μεταγραφών και παρακράτηση εσόδων από τα μπόνους συμμετοχών σε Champions League, Europa League. Δηλαδή αν επιβάλλεται η τελευταία ποινή σε μια ομάδα για οφειλές σε ποδοσφαιριστές, η UEFA θα παρακρατεί το οφειλόμενο ποσό από την ομάδα και θα το δίνει στον παίκτη. Τελεία και παύλα. Αποκλεισμός θα επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρότατων παραβάσεων ή υποτροπών.



Η νέα κατηγορία ποινών δεν έχει ακόμη σταλεί από την UEFA στην ΕΠΟ, όμως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και μένει μόνο να καθαρογραφεί και να αποσταλεί στις ομοσπονδίες-μέλη της.



Σύμφωνα με την SportDay σε ό,τι αφορά το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων κανόνων, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το αν θα ισχύσουν από φέτος το καλοκαίρι ή από του χρόνου. Και εκφράζεται επίσης μια ζωηρή νομικής φύσεως επιφύλαξη για το αν γίνεται να έχει δικάσει φέτος το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΟΥΕΦΑ με βάση τους παλιούς κανόνες και να εκδικάσει το δευτεροβάθμιο με τους καινούριους. Θυμίζουμε ότι ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν τιμωρηθεί πρωτόδικα με επιβολή αποκλεισμού με αναστολή.



Όλα τα παραπάνω θα τα ξεκαθαρίσει η ίδια η ΟΥΕΦΑ άμεσα, με την έγγραφη αποστολή του φακέλου «Regulations 2012-2013» και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι «Disciplinary» προς τις ομοσπονδίες-μέλη της. Το αν αυτή θέλει και μπορεί ακόμα και καθ' υπέρβαση παλαιότερων κανονισμών να επισπεύσει τις διαδικασίες για φέτος (οι ομάδες είναι σίγουρο ότι θέλουν και είναι επίσης βέβαιο ότι ειδικά οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι όχι μόνο θέλουν, αλλά ήδη πιέζουν ασφυκτικά κιόλας την ΟΥΕΦΑ προς αυτή την κατεύθυνση) το γνωρίζει μόνον η ίδια. Αν οι νέοι κανόνες ισχύσουν από φέτος, οι ελληνικές ομάδες λογικά σώζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου