Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Fitch: σενάριο εξόδου από το ευρώ



Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το πιθανότερο από τα εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σε χθεσινή του έκθεση, ο οίκος αναφέρει ως βασικό σενάριο ότι η Ευρωζώνη τελικά θα επιβιώσει από την κρίση χρέους. Ωστόσο, έχει περιλάβει στην ανάλυσή του πέντε εναλλακτικά σενάρια (πέραν του βασικού) για την τύχη της Ευρωζώνης, όπως η «Ελληνική Εξοδος», το «Ευρωμάρκο» (εκτός ευρώ η Γερμανία και ο πυρήνας), η «Hμι-Δημοσιονομική Ενωση», οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» και η «Πλήρης Διάλυση».
Από αυτά, η Fitch θεωρεί ότι ως επικρατέστερο να συμβεί στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί το βασικό σενάριο, είναι εκείνο που προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και στη συνθήκη της Ε.Ε. δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και δεν φαίνεται να είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Ευρωζώνης, η Fitch υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει η ίδια να βγει εφόσον δεν καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη εντός του ευρώ.
Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο οίκος θα τοποθετήσει σε καθεστώς παρακολούθησης όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης. Το μέγεθος της υποβάθμισης των άλλων χωρών που πλήττονται από την κρίση, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο μετάδοσης που θα πηγάζει από την έξοδο της Ελλάδας. Πάντως, ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο αποτιμά το χρέος της και να χρεοκοπήσει και πάλι.
Σε ό,τι αφορά την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Fitch επισημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα, ενώ παραδέχεται πως η δημοσιονομική λιτότητα, τα προγράμματα δομικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση των περιφερειακών χωρών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο οίκος θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν μεγαλύτερη ενοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών και της οικονομικής διακυβέρνησης, μείωση της εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυση της κοινής επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού κλάδουhttp://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου