Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αλλαγή θαλασσίων συνόρων εγείρουν τώρα οι Αλβανοί!

Τα προβλήματα της χώρας μας, την οικονομική κρίση και την πολιτική ρευστότητα, φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευθούν ακόμη περισσότερο οι Αλβανοί, οι οποίοι τώρα εγείρουν και θέμα αλλαγής των θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας μάλιστα, ότι θα επιδιώξουν διαπραγμάτευση με τη χώρα μας....
Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία αλλαγή στα σύνορα, ούτε στα θαλάσσια, ούτε και στα χερσαία, όπως ευαγγελίζονται οι γείτονες, αφού αυτά καθορίζονται εδώ και χρόνια με διεθνείς συνθήκες και βεβαίως δεν χωρούν αμφισβήτησης! «Τι θέλουν να κάνουν οι Αλβανοί; Να φθάσουν μέχρι την Άρτα τα σύνορά τους, όπως γράφουν στα σχολικά βιβλία τους; Με τέτοιες αλυτρωτικές τάσεις θέλουν τάχα να μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» διερωτώνται Ηπειρώτες, και βεβαίως τονίζουν, ότι το διάστημα που επέλεξαν οι Αλβανοί να «αναδείξουν» ένα τέτοιο εθνικό θέμα δεν είναι τυχαίο!

Περί… αποκατάστασης!
Οι γείτονες κάνουν λόγο, όχι μόνο για αλλαγή των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά (άκουσον- άκουσον) για… αποκατάσταση και επανίδρυση των συνόρων τους!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής της Αλβανικής Βουλής ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ilir Gjoni υποστήριξε ότι (τάχα) σήμερα η Αλβανία δεν έχει τα πραγματικά της σύνορα!
Σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, σε αντίθεση με τη νομοθεσία του 2008, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς σύνορα, η νέα πρωτοβουλία καθορίζει σαφώς τα νότια θαλάσσια σύνορα, αλλά και τα βόρεια, ρυθμίζοντας και τις ακριβείς συντεταγμένες.

Το πρωτόκολλο…
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του 2010 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, είχε ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών.
Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί (μόνο του βέβαια!), ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής, υπέρ της Ελλάδος! Μάλιστα, αργότερα ακυρώθηκε και το αντίστοιχο πρωτόκολλο για τα χερσαία σύνορα!
Σύμφωνα με πηγές, πρόθεση της αλβανικής διπλωματίας είναι, μέσω μιας αντιπροσωπείας, της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά, για να διαπραγματευθεί (!) την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών!

Καμία διαπραγμάτευση!..
Βέβαια, είναι δεδομένο, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να… παίξει το παιχνίδι των Αλβανών. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έστω και τώρα που υπάρχει υπηρεσιακός υπουργός, ο Πέτρος Μολυβιάτης (ο οποίος όμως ως Πρέσβης είναι πολύ έμπειρος σε ανάλογα θέματα), θα πρέπει να χειριστεί το θέμα με ιδιαίτερη λεπτότητα.
Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν οι Αλβανοί έχουν εκφράσει αλυτρωτικές τάσεις, όμως τα τελευταία δυόμιση χρόνια (που η Ελλάδα είναι βυθισμένη στα προβλήματα), έχουν ενταθεί αυτές οι προκλήσεις.
«Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι η χώρα μας είναι σε κρίση» λένε αναλυτές και υπογραμμίζουν, ότι τόσο καιρό οι Αλβανοί αλωνίζουν και προσπαθούν να αλλάξουν διεθνείς αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και χρόνια και για τις οποίες είχαν και οι ίδιοι υπογράψει! «Αν αυτό δεν είναι καιροσκοπισμός, τότε τι είναι;» διερωτώνται.

Στάση αναμονής…
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στα περί… αλλαγής συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, πρωτοστατεί το Σοσιαλιστικό κόμμα της γειτονικής χώρας, με το οποίο συνεργάζεται το ΚΕΑΔ, δηλαδή το κόμμα των Ελλήνων Μειονοτικών της Αλβανίας, με το οποίο μετέχει στην Αλβανική βουλή και ο Έλληνας Βαγγέλης Ντούλες. «Θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τη στάση των Βορειοηπειρωτικών φορέων στο συγκεκριμένο θέμα, αφού μέχρι στιγμής κρατούν στάση αναμονής» σημειώνουν αναλυτές.

Σχόλιο»Βορειοηπειρώτη»: Το χρονικό της συμφωνίας

Τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, οριοθετήθηκαν με διμερής συμφωνία των δύο κυβερνήσεων (Καραμανλή – Μπερίσα), στις αρχές του 2009, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Η συμφωνία αυτή έπρεπε να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών όπως και έγινε. Αρχικά, ακόμα και το ανθελληνικό κόμμα των αλβανοτσάμηδων ήταν υπέρ της συμφωνίας γιατί θεωρούσαν πως τα σύνορα τους απειλούνταν από την Ελλάδα και με αυτή τη συμφωνία γινόταν πιο «ασφαλή». Στη συνέχεια, όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, η Τουρκία ήθελε να ακυρώσει τη συμφωνία, γιατί δημιουργούσε προηγούμενο υπέρ της Ελλάδος στη διαμάχη που έχει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και βρήκε την ανταπόκριση στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλων ανθελληνικών κύκλων στην Αλβανία που πήγαν το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο και την ακύρωσε. Στο πόρισμα μάλιστα του ανώτατου δικαστηρίου της Αλβανίας, που για πρώτη φορά αντιμετώπιζε ένα τέτοιο θέμα, υπάρχει τουρκική ορολογία, κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα πιο πολύ το δάκτυλο της Τουρκίας.

Η Ελληνική Διπλωματία, που θεωρεί πως η χάραξη έγινε δίκαια, βάση των αποδεκτών διεθνών κανόνων, κινήθηκε διπλωματικά, με αποτέλεσμα το θέμα να αποτυπωθεί στην πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε για την Αλβανία και να αποτελέσει θέμα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ.

Εκτιμούμε πως αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας που θέλουν όσο τίποτα άλλο να πλησιάσουν στην Ευρώπη, έκαναν ένα βήμα «πίσω», θέτοντας ξανά το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Θα διαφωνήσουμε με τον «Πρωινό Λόγο» για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από το ΥΠΕΞ Ελλάδος γιατί το κύριο θέμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων πρέπει να είναι το Βορειοηπειρωτικό. Η ελληνική διπλωματία δεν πρέπει να πέφτει στις παγίδες των αλβανών περί αλυτρωτισμού γιατί αυτή είναι μία τακτική των αλβανών για να αποσοβήσουν το Βορειοηπειρωτικό και φαίνεται να το καταφέρνουν…

borioipirotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου