Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Από ποιον Έλληνα πήρε το όνομα του το ΙΚΕΑ;


ΙΚΕΑ… ΙΚΕΑ… ΙΚΕΑ και ξερό ψωμί!
Ναι,…όλοι ξέρουμε το ΙΚΕΑ, όπως επίσης ξέρουμε και ότι είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα τα ” θαυματουργά” έπιπλα που τα συναρμολογείς μόνο σου, ξέρουμε και ότι η εταιρεία του ΙΚΕΑ εδρεύει στη Σουηδία…τι δεν ξέρουμε όμως για το ΙΚΕΑ; Δεν είναι τυχαία η επανάληψη της λέξης ΙΚΕΑ, γιατί αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω θα σας εντυπωσιάσει.
Και για να πάρουμε τα πράματα από την αρχή,  η λέξη  ΙΚΕΑ, αν το καλοσκεφτούμε, ίσως και να μας φέρνει στο μυαλό τη γνώριμη ελληνική λεξούλα, “οικία”…εεε! κάτι γίνεται τώρα, τι λέτε;
Για δείτε τι αναφέρει ο Παυσανίας, στους «Αττικούς Περιπάτους» του, γραμμένους τον 1 πΧ αιώνα:
“Ο πιο επιφανής ξυλουργός της Αθήνας ήταν χωρίς αμφιβολία ο Λεωχάρης ο Θηβαίος. Τα έπιπλα που προσέφερε στους Αθηναίους ήταν πάντα από το καλύτερο ξύλο, αλλά η ευφυΐα του Λεωχάρους φαινόταν σε αυτό το γεγονός: πωλούσε στους συμπολίτες του τα έπιπλα σε κομμάτια, αφήνοντας τους να τα κατασκευάζουν μόνοι τους. Έτσι οι πολίτες διασκέδαζαν και ο Λεωχάρης απασχολούσε ελάχιστους δούλους. Το δε εργαστήριό του «Οικία» ονόμαζε».
Ο Παυσανίας τοποθετεί το εργαστήριο του Λεωχάρους στον ποταμό Κηφισό, δηλαδή κοντά στο σημερινό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.
Είδατε που σας λέγαμε; δεν είναι πλέον εμφανές, ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων!
Να σημειώσουμε δε, ότι  ο Bjorn Svartrad, ο ελληνομαθής ιδρυτής της αλυσίδας, ο οποίος φαίνεται πως ήρθε σε επαφή με τα γραπτά του Παυσανία από μικρή ηλικία, αφού στην πατρίδα του, τη Σουηδία, τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα, καταλαμβάνοντας 5 ώρες τη βδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σε αντίθεση με ότι επικρατεί στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου