Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Χρεοκοπία… μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Η Ελλάδα απλά δε θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθυεια της να δώσει λύση στην κρίση χρέους. 

Την παραπάνω άποψη εκφράζουν σε εκτενές άρθρο τους οι συντάκτες του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, οι οποίοι θεωρούν ότι όσο πιο σύντομα οι Ευρωπαίοι αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και αναλάβουν δράση τόσο πιο ανέξοδη θα είναι η λύση.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI εν όψει της πληρωμής του ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Όπως υποστηρίξει το Bloomberg ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI και το «εθελοντικό» ή μη του πράγματος, γεγονός παραμένει ότι στο «κούρεμα» δε συμμετέχουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές που κατέχουν συνολικά 200 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

«Με άλλα λόγια, ακόμα και με κούρεμα 50%, το συνολικό όφελος δεν ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή 30% του συνολικού χρέους».

«Αυτό δεν είναι αρκετό», υποστηρίζουν και τονίζουν ότι για να έχει κάποιο αποτέλεσμα το PSI θα πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον στο 3,2% του ΑΕΠ ετησίως.

Όμως, όπως τονίζει το Bloomberg, αυτό δε θα συμβεί, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να έχει πρωτογενή πλεονάσματα μόλις τα έξι από τα τελευταία 24 χρόνια.

Αντίστοιχη, υποστηρίζει το Bloomberg, είναι και η κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ της.

Όλα αυτά γίνονται ενώ η Μέρκελ και ο Σαρκοζί προσπαθούν να επιβάλουν αυστηρότερη λιτότητα, η οποία, όπως τονίζει το οικονομικό πρακτορείο, θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μεγαλύτερη εξάρτηση από τους πιστωτές και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για τους φορολογούμενους ευρωπαίους. 

«Για να μην αναφέρουμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης».

Το Bloomberg καταλήγει ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ρεαλιστικό θα ήταν «κούρεμα» 70% για την Ελλάδα, 40% για την Πορτογαλία, πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% και συμμετοχή στις απώλειες και των θεσμικών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου