Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κατάργηση του κατώτατου και 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα


Την κατάργηση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, των μισθολογικών ωριμάσεων και των τριετιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, βάζει στο τραπέζι η τρόικα λίγο πριν από την άφιξη των εκπροσώπων της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους για τα μέτρα αυτά, τα οποία η τρόικα ζητά να τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου επικαλούμενη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΕ διαμήνυσε, από την πλευρά της, ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στην ΕΓΣΣΕ απορρίπτοντας έτσι τα μέτρα αυτά πλην των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών.
Το μαχαίρι στον λαιμό. Ολα δείχνουν ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι η δυσκολότερη και η πλέον κρίσιμη όσον αφορά τις νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ήδη έχει γίνει μείωση μισθών 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – ΣΕΠΕ). Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της γεν. γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα, η οποία τόνισε ότι «αυτή τη φορά θα μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αυτή η επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ καθοριστική».
Κατά τη χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου – ΓΣΕΕ, ο Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της ΕΓΣΣΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. «Ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος και η ΓΣΕΕ δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι δεν δίνεται συναίνεση σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η τρόικα ούτε οι εργοδότες θα δεχθούν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον Πρωθυπουργό ακόμα δύο ζητήματα:
- Να μη γίνει κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να γίνει ανακεφαλαίωση, όπως και στις τράπεζες.
- Να εφαρμοστούν οι πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας γιατί, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, «πολλά ακούμε, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε καμία βελτίωση».
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις ανατροπές στην ΕΓΣΣΕ. Για την καυτή ατζέντα της τρόικας στα μισθολογικά θα υπάρξει σύσκεψη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Από τις χθεσινές συναντήσεις προκύπτει ότι κανείς από τους κοινωνικούς εταίρους δεν θέτει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού. Το μέτρο αποτελεί μόνο πρόταση της τρόικας για να ενισχυθεί – όπως υποστηρίζει – η ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, ισχυρό αντεπιχείρημα σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύθηκε. Σημειώνεται μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, πως η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση 2,4% το α’ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην ευρωζώνη.
Στο μεταξύ χθες το πρωί, στο Ράδιο 9, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι «θέμα υπάρχει για τις αποδοχές που υπερβαίνουν τις κλαδικές συμβάσεις. Εκεί ο στόχος μας να εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, όχι οι ατομικές, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα». Ανάλογη απάντηση είχε ο κ. Κουτρουμάνης και για την τύχη του 13ου και 14ου μισθού: «Είμαστε σε μια περίοδο που προετοιμαζόμαστε για τη διαπραγμάτευση. Για εμάς δεν αποτελεί ούτε ο 13ος και 14ος μισθός αντικείμενο συζήτησης για μείωση, από τη στιγμή που κανένας από τους φορείς στην Ελλάδα δεν θέτει τέτοιο θέμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου