Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, συμμετέχουν στο κίνημα
"Occupy Wall Street" διαμαρτυρόμενοι για το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σύστημα που έχει υποθηκεύσει το μέλλον και τα όνειρά τους. Ποιοι είναι, όμως, ακριβώς οι λόγοι που έχουν βγάλει τους Αμερικανούς "αγανακτισμένους" στους δρόμους; Μήπως είχαν "μάθει" λάθος;
5. Ντροπή για τις χειρωνακτικές εργασίες
Η τελευταία γενιά στις ΗΠΑ (όχι ότι η συγκεκριμένη οπτική διαφέρει στην Ελλάδα) μεγάλωσε με το σκεπτικό ότι η εργασία στην οποία "λερώνει" κάποιος τα χέρια του είναι ντροπή. Παράλληλα, έγινε "ταμπού" ο ιδρώτας και η φόρμα εργασίας, όπως και η 70ωρη εργασία την εβδομάδα. Άρα τι μένει; Μόρφωση και αναμονή για μια καλή δουλειά.
4. Πανεπιστήμιο ίσον καλή δουλειά
Η τελευταία γενιά μεγάλωσε με τη σιγουριά του πτυχίου, σκεπτόμενη ότι εφόσον το διαθέτει δεν θα έχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Κι όμως. Οι νέοι φτάνουν σε σημείο... απελπισίας, αφού οι τομείς είναι κορεσμένοι και οι προσλήψεις είναι είδος προς εξαφάνιση. Όλοι (σχολείο, οικογένεια) συμβουλεύουν τους νέους να πάνε στο Κολέγιο. Κι αν κάνουν λάθος;
Οι συμβουλές δόθηκαν από ανθρώπους, που είδαν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση σήμαινε αυτόματη μετάβαση σε μια καλή εργασία. Σήμερα, τα πολλά πτυχία οδηγούν έως και στη μεγαλύτερη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, ενώ ο αριθμός των πτυχιούχων δεν έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Άρα, οι νέοι αισθάνονται σαν να διάβαζαν για το τίποτα.
3. Άλλη μία επταετία προστίθεται στην εφηβεία
Κάποτε οι νέοι, μόλις έκλειναν τα 18 τους, ετοίμαζαν τα πράγματά τους και έφευγαν από το πατρικό σπίτι, για να ζήσουν μόνοι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, όμως, αφού "η εποχή του κολεγίου" παρατείνει κατά πολύ τη διαμονή των νέων στο πατρικό τους, όπως φυσικά, αυξάνει και το μέσο όρο ηλικίας γάμου. Είναι σαν ένα είδος παράτασης της εφηβείας, η οποία δυσχεραίνει τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Άρα η αναληψη ευθυνών μετατοπίζεται ηλικιακά και οι νέοι αναγκάζονται στη συνέχεια να μπουν κατευθείαν στα βαθιά.
2. Δημιουργήθηκε η άποψη ότι η ψυχαγωγία πρέπει να είναι δωρεάν
Η διαδικτυακή επανάσταση έφερε τα δωρεάν παιχνίδια, τραγούδια και ταινίες, που ουσιαστικά έκανε την τελευταία γενιά να θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρέπει να πληρώνει για την ψυχαγωγία της και να "επενδύει" στην πειρατεία. Όμως αυτή η τάση οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων των εταιρειών όπως και στη μείωση των επενδύσεων σε ποιοτικά έργα, κάνοντας το δημιουργικό περιεχόμενο... κενό γράμμα.
1. Η νέα γενιά μένει στο σπίτι
Τα σύγχρονα μέσα ψυχαγωγίας, με πρωτοστάτες τον υπολογιστή και την τηλεόραση, αποτελούν τους λόγους για να μην βγαίνουν οι νέοι (και όχι μόνο) έξω και να μην ασκούνται. Η σημασία που δίνεται στην ανάγκη του σώματος για εξάσκηση είναι πολύ μικρή, ενώ παράλληλα, η ανθρώπινη επικοινωνία υπάρχει πίσω μόνο από οθόνες.
Αυτοί οι παράγοντες, φυσικά, επηρεάζουν την κοινωνικότητα του νεαρού ατόμου, που διαμορφώνεται ως κοινωνικό ον. Έχουν εξαφανιστεί οι δραστηριότητες που όλα τα παιδιά βρίσκονταν και όλα μαζί και διασκέδαζαν μαθαίνοντας να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν.
Μπορεί η αμερικανική κοινωνία να έχει πολλές διαφορές με την ελληνική, όμως, σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος με τους παραπάνω, ενδεικτικούς λόγους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου