Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα «πρωτοστατεί» και πάλι στους τίτλους των ξένων ΜΜΕ





Η 48ωρη απεργία, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας απασχολούν και σήμερα το σύνολο του διεθνούς Τύπου



Στις πρώτες θέσεις της διεθνούς ειδησεογραφίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, με το σύνολο των ξένων ΜΜΕ να κάνει εκτενείς αναφορές τόσο στη συζήτηση για τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τις προοπτικές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη νέα 48ωρη απεργία που «παραλύει» τη χώρα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC, που καλύπτει τα γεγονότα με συνεχή ροή ειδήσεων, παραθέτοντας το πλήρες απεργιακό «μενού» του 48ωρου και επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη ήττα της κυβέρνησης στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα προκαλούσε πανικό στις χώρες της ευρωζώνης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ενισχυόταν η πιθανότητα χρεοκοπίας.
Για «πώληση επικών διαστάσεων» κάνει λόγο στο πρώτο θέμα της η Wall Street Journal. «Προς πώληση: τέσσερα Airbus, μια κρατική εταιρεία στοιχημάτων και ένας ιππόδρομος, μερίδια συμμετοχής σε καζίνο, λιμάνια, ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, μια εταιρεία εξόρυξης και κατεργασίας νικελίου, καλυκοποιείο, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε αρκετές τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένας πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, που συνοδεύει το αφιέρωμά της ακόμη και με… φωτογραφίες και χάρτες ακινήτων, ακτών και του Ελληνικού.
Το Bloomberg δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να επιδείξουν το δέοντα «πατριωτισμό» αναφορικά με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Στις περισσότερες αναλύσεις πρωτοστατούν οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τις προσπάθειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι Financial Times φιλοξενούν παράλληλα άρθρο που διερωτάται κατά πόσο θα ήταν σωστό οι Ελληνες βουλευτές να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, υπογραμμίζοντας ότι αν στο πρώτο μνημόνιο η λύση για την Ελλάδα ήταν η λιτότητα, τώρα η χώρα θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Οι Ελληνες κινητοποιούνται κατά της λιτότητας είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, η οποία επισημαίνει ότι σε περίπτωση καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η Ευρώπη εξετάζει ένα «σχέδιο Β» για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας αλλά και οι δυσάρεστες αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου