Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

«Βόμβα» ΔΝΤ με νέα επώδυνα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ το 2014-16

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί νέα επώδυνα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ την τριετία 2014-2016, με φοροεπιβαρύνσεις και περαιτέρω δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Σε ειδική έκθεση για τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ εντοπίζει τρύπα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσό της προσαρμογής σε σχέση με τις προβλέψεις του Μνημονίου κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, αφού με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις το δημοσιονομικό κενό είχε προσδιοριστεί στα 3,8 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ. Επίσης το Ταμείο συστήνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνο συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες της Κομισιόν σε μελέτη για τα φορολογικά συστήματα στην ΕΕ προτείνουν για την Ελλάδα αύξηση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης (θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης), καθώς και μεταφορά του βάρους στην κατοχή του ακινήτου με μείωση του φόρου μεταβίβασης.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι συγκεκριμένες εκθέσεις δίνονται στη δημοσιότητα λίγες μόνο ημέρες πριν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση αφήνει σαφείς αιχμές για τις «λανθασμένες εκτιμήσεις» και τις «εσφαλμένες παραδοχές» που έχει κάνει και έχει αναγνωρίσει κατά το παρελθόν το ΔΝΤ και υπογραμμίζει πως η προσαρμογή μέχρι το 2017 θα γίνει με «έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος».
Πιο αναλυτικά, στην έκθεση του ΔΝΤ διατυπώνεται η εκτίμηση πως φέτος αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα και υπογραμμίζεται ότι η επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 «θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανόμενων των εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, που θα αντιστοιχούν σε 3,5% του ΑΕΠ».
Αλλη πρόβλεψηΤο Ταμείο αφενός δίνει άλλη πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ύψους 344 εκατ. ευρώ και αφετέρου ανεβάζει τον «πήχη» των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν στην επόμενη τριετία. Προγενέστερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ τα προσδιόριζαν στα επίπεδα του 2% ή περίπου 3,8 δισ. ευρώ και μόνο για τη διετία 2015-2016.Αυτό σημαίνει πως πλέον ζητά πρόσθετα μέτρα και για το 2014. Εξάλλου, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, σε γενικότερη αναφορά για όλες τις χώρες, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα αυξηθεί η αποδοτικότητα του φόρου, ενώ οι όποιες απώλειες εισοδήματος θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με διάφορες κοινωνικές μεταβιβάσεις.e-go.gr
Κώστας Τσαχάκης - Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου