Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

HΠΑ: «Μην προχωρήσετε σε ανακήρυξη ΑΟΖ»



Τελεσίγραφο έφερε ο Ρούμπιν: «Αν προχωρήσετε σε ανακήρυξη ΑΟΖ, η Τουρκία θα προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» Το ίδιο επανέλαβε και στον Τσίπρα ο Aμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών σε μυστική συνάντηση που είχαν Γιατί τέτοια πρεμούρα των ΗΠΑ;
Σε μέγα θέμα, που ξεπερνάει ακόμη και την οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει στα Τάρταρα τη χώρα και τον ελληνικό λαό, εξελίσσεται η εκδηλωθείσα πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κινήσεις με τις οποίες διαφωνεί κάθετα η Αμερική. 

Και τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε τέτοιες ενέργειες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν εγγυάται για τίποτε… 

Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός λόγος της επίσκεψης του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν στην Αθήνα με το πρόσχημα να παραβρεθεί στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανάπτυξης της Ιταλίας και Ενέργειας της Αλβανίας: να μεταφέρει μήνυμα – τελεσίγραφο.

Ξεκάθαρα μάλιστα ειπώθηκε αυτό στον κ. Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον αμερικανό απεσταλμένο. Στη συνάντηση αυτή που κρατήθηκε μυστικό το πού έγινε –και αυτό έχει τη σημασία του και δείχνει ότι δεν επρόκειτο για μια τυπική επαφή αβροφροσύνης, όταν μάλιστα πριν από δυο εβδομάδες είχαν ξανά συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κράτησε πέντε ώρες– ο κ. Ρούμπιν κατέστησε σαφές ότι αν επιχειρηθεί μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ θα προκληθεί θερμό επεισόδιο από την Τουρκία. Το ίδιο ακριβώς που είχε ειπωθεί από την αμερικανική πλευρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη σύσκεψη στην Ουάσινγκτον που είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλο της 3ης Φεβρουαρίου και τότε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ… ανυπόστατο, όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί… Και σύμφωνα με λίαν αξιόπιστες πληροφορίες η προχθεσινή συζήτηση ήταν συνέχεια εκείνης που έγινε στην Ουάσινγκτον.
Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά της κάνοντας έρευνες από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης, που σημαίνει ότι είναι αντίθετη με κάθε έρευνα στο Αιγαίο. Αποδοχή αυτής της θέσης οδηγεί σε καθεστώς αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας στο ελληνικό Αρχιπέλαγος και αυτό είναι η επιδίωξη και η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Γιατί τέτοια πρεμούρα;

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι η Ουάσινγκτον με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει την κυβέρνηση από την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Εκτός από τη διπλή μέσα σε λίγες μέρες ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις… ανησυχίες της και την… αγωνία της μήπως και η Τουρκία απαντήσει με «θερμό» επεισόδιο, αυτές τις ανησυχίες τις διατυπώνει και στα μπρίφινγκ.

Την περασμένη Κυριακή και το «Βήμα» και η «Καθημερινή» είχαν σχετικά ρεπορτάζ των συντακτών Αγγ. Αθανασόπουλου και του Αθανασίου Έλλις στα οποία μεταφέρονταν οι αμερικανικές προειδοποιήσεις.

«Μια στρατιωτική βαρύγδουπων ανακοινώσεων για ανακηρύξεις και οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, καθώς και παρουσιάσεις χαρτών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και να δημιουργήσουν νέες γκρίζες ζώνες. Αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να προβεί σε έρευνες σε περιοχές μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών ακτών, τότε τα περιθώρια αμερικανικής υποστήριξης είναι πολύ πιο περιορισμένα» έγραφε το «Βήμα», όπως ακριβώς σημείωνε στο προηγούμενο φύλλο και το «ΠΑΡΟΝ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»: «Οι Αμερικάνοι διαμηνύουν ότι άκαρπες μονομερείς κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις» γράφει και προσθέτει ότι «η Ουάσινγκτον συνιστά αυτοσυγκράτηση, το να μπορείς να ανακηρύξεις ΑΟΖ ή όχι δεν είναι τόσο απλό ζήτημα και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γίνεται συναινετικά».
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν την ίδια… ευαισθησία οι Αμερικάνοι την επέδειξαν και προς την άλλη πλευρά, την Άγκυρα ή οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και δικαιούνται να σπέρνουν θύελλες στην καυτή περιοχή, όπως έκαναν το 1974, το 1987 και το 1996 στα Ίμια, με τσαμπουκά και απειλές να θεωρούν ότι όλα είναι δικά τους;
Σιωπή από κυβέρνηση…

Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό των αμερικανικών πιέσεων και… συστάσεων να είναι η Ελλάδα το καλό παιδί και να αφήσει στην άκρη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιωπή, αποφεύγει κάθε σχόλιο, όπως κάθε αναφορά στις προθέσεις για ανακήρυξη της ΑΟΖ και την κατάθεση συντεταγμένων και χαρτών. Αποφεύγει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να δώσει και την παραμικρή γεύση ως προς τα επόμενα βήματα.

Πάντως πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν μπορεί ο Σαμαράς σε μια τέτοια καίρια κίνηση που βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και μάλιστα τα διασφαλίζει, όμως περιέχει μεγάλο ρίσκο, να μην έχει εξασφαλίσει συμμαχίες και στήριξη. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Άνγκελα Μέρκελ, με μια συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Στην πολιτική σκακιέρα τίποτε δεν αποκλείεται. Και αυτό ίσως να είναι εκείνο που ανησυχεί την Ουάσινγκτον και ήδη έχει γραφτεί ότι «οι Αμερικάνοι δεν ενθουσιάζονται από την προοπτική μια γερμανικής Ευρώπης».

Εκτός το Αιγαίο…

Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι οι θέσεις που εκφράζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε χωρίς καμιά αναστολή ότι έρευνες δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το Αιγαίο δεν έχει κοιτάσματα, επισημαίνουν δε ότι με βάση το πρωτόκολλο της Βέρνης που εκ μέρους της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή υπέγραψε το 1976 ο πρέσβης Ιωάννης Τζούνης, δεν μπορούν να γίνονται έρευνες στο Αιγαίο και ότι αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει η χωρά μας! Το πρωτόκολλο αυτό το έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ. Και ότι ας αφήσουμε ήσυχο το Αιγαίο και να κάνουμε έρευνες νότια της Κρήτης που έχει κοιτάσματα και μπορούμε να βγάλουμε πολλά λεφτά και έχουμε και το οκέι των ΗΠΑ.

Αυτήν την άποψη άραγε την αποδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι δυνατόν να παραιτηθεί η Ελλάδα από κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο μας; Είναι τεράστιο θέμα και αυτό θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να το ξεκαθαρίσει, δεν μπορεί στα εθνικά μας θέματα να υπάρχουν σκιές. Οι σύμβουλοί του μπορεί να έχουν τις απόψεις τους, το θέμα είναι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις υιοθετεί.

Στο μεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο σχολιάζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς μετά τη βίλα Αμαλίας, επιχειρεί με το θέμα αυτό να προσεταιρισθεί ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ρούμπιν για «Σκοπιανό» και ΑΟΖ

Για όλα τα ανοιχτά θέματα μίλησε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν μιλώντας με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψης του. Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει άμεση σημαντική πρόοδο, αλλά, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ανεπίλυτο και δήλωσε ότι  

…«Θα πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Είναι κρίσιμο και για τις δύο χώρες, αλλά νομίζω πως είναι πιο κρίσιμο για τον βόρειο γείτονά σας».
Όταν ρωτήθηκε για την εθνικιστική ρητορική της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας την τελευταία περίοδο, που προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ χωρών της περιοχής ξεκαθάρισε πως η αμερικανική πολιτική απορρίπτει την έξαρση του εθνικισμού. Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική ερευνών, από την ελληνική πλευρά, στην ανατολική Μεσόγειο για την εξεύρευση ενεργειακών πόρων, αλλά και τις πιθανές τουρκικές αντιδράσεις σε περίπτωση οριοθέτησης της ΑΟΖ, σχολίασε –μεταξύ άλλων– τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους ενεργειακούς της πόρους. Χρειάζεται την ενέργεια και χρειάζεται και τα έσοδα [...] Νομίζω πως αυτό είναι εφικτό χωρίς να υπάρξει φραστική διαμάχη για τους χάρτες (ενν. οριοθέτηση ΑΟΖ)».Yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου