Εναλλακτικές καλλιέργειες και συγκεκριμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά καλλιεργεί ομάδα νέων αγροτών στην Κρήτη αφού αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την εξοικείωση τους με τη φύση για να πάψουν να είναι όμηροι της επαγγελματικής αβεβαιότητας.
Τα αδέρφια Ελένη και ο Νεκτάριος Χλουβεράκης και οι φίλοι τους, Θεόφιλος Πετυχάκης και Βασίλης Παπαβασιλείου δεν στράφηκαν μόνο στην τοπική χλωρίδα αλλά πιλοτικά και σε άλλες ξένες αλλά προσοδοφόρες καλλιέργειας , όπως η καλέντουλα, η βαλεριάνα και σύντομα η στέβια. Στάθμισαν τα θετικά και τα αρνητικά και «στρώθηκαν» στη δουλειά καλλιεργώντας για αρχή σε πέντε στρέμματα γης, 14 διαφορετικά είδη.
Πρόκειται για μια ομάδα παραγωγών εξαιρετικά οργανωμένη η οποία στην αγορά είναι γνωστή με τη επωνυμία «Ρούσσα γη».
Πρόκειται για μια ομάδα παραγωγών εξαιρετικά οργανωμένη η οποία στην αγορά είναι γνωστή με τη επωνυμία «Ρούσσα γη».
Για το εγχείρημα και τα βήματα που ακολουθήθηκαν μίλησε στο MadeinCreta ο «εγκέφαλος» της ομάδας και υπεύθυνη πωλήσεων Ελένη Χλουβεράκη.
«Αποφασίσαμε να στραφούμε στις εναλλακτικές καλλιέργειες με δεδομένη την κρίση και την ανεργία. Βάλαμε το μυαλό μας να δουλέψει και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την αγάπη μας για τη γη, τον ευλογημένο τόπο μας, το χρόνο μας, με σκοπό στο μέλλον να έχουμε εισόδημα. Όλα μας τα βήματα είναι σταθερά, με επαγγελματισμό, συνέπεια και προγραμματισμό».
Η ομάδα παραγωγών «Ρούσσα γη» αρχικά ήρθε σε επαφή με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες καλλυντικών (APIVITA, KORRE) που τους έδωσαν τις δικές τους προδιαγραφές (με δεδομένη τη χρήση της πρώτης ύλης αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών βιολογικής καλλιέργειας. που χρησιμοποιούν).
Στόχος των ελληνικών εταιρειών είναι ειδικά για τα «ξένα» φυτά όπως η καλέντουλα να μειωθεί το κόστος της εισαγωγής που γίνεται κυρίως από τη Γερμανία, όπως σημείωσε η κ. Χλουβεράκη.
«Με γνώμονα τις γνώσεις αυτές απευθυνθήκαμε στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας όπου συμβουλευτήκαμε τους καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου να ξεκινήσουμε το εν λόγω εγχείρημα.
Στην πορεία απευθυνθήκαμε σε εξειδικευμένα Φυτώρια πιστοποιημένα ώστε το γενετικό υλικό –πολλαπλασιαστικό υλικό να είναι πιστοποιημένο. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 18 ήδη Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών σε περίπου 10 στρέμματα».
Τα είδη αυτά είναι: λεβάντα, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, φλισκούνι, καλέντουλα, μαντζουράνα, βαλεριάνα, εχινάκεια, αχιλεά, θρούμπη, μέντα, ρίγανη, βαλσαμόχορτο, δυόσμος, βασιλικός, δίκταμο, λουίζα, φασκόμηλο και σύντομα και στέβια.
Πέρα από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή προχωρούν και στην αποξήρανση και τυποποίηση των προϊόντων αποφεύγοντας τους μεσάζοντες.
Eχινάκεια
Πλέον η ομάδα θέλει να επεκταθεί, να ενσωματώσει και άλλους ντόπιους παραγωγούς στο εγχείρημα για να αναπτυχθεί η παραγωγή και η Σητεία να αποκτήσει μια δυναμική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων με έναν αξιόλογο αριθμό στρεμμάτων και παραγωγής για να γίνει ανταγωνιστική.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε, και να προβάλουμε μερικά από τα αυτοφυή αρωματικά φυτά του τόπου μας και να γνωρίσει ο κόσμος τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Διότι μπορεί το πράσινο τσάι να κατακλύζει ράφια καταστημάτων ή να περιέχεται σε δεκάδες προϊόντα, πλην όμως άνετα το ανταγωνίζεται το...τσάι του βουνού, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Όπως μοναδικά είναι τα χαρακτηριστικά του Δίκταμου Κρήτης ή του φασκόμηλου...
Στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες οι οργανωμένες καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ζήτηση για ελληνικά βότανα από το εξωτερικό είναι σημαντική και η δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής τους θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικές οικονομικές διεξόδους είτε ως κύρια είτε ως συμπληρωματική απασχόληση». iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου