Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η μόνη πόλη που θα χάσει το Πανεπιστήμιό της το Αγρίνιο;


Σύμφωνα με σημερινό-”χτυπημένο και στην πρώτη σελίδα-θέμα της Καθημερινής εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι προθέσεις του υπουργείου για το σχέδιο Αθηνά, δηλαδή τις συγχωνεύσεις των σχολών για τη δημιουργία “ισχυρών ιδρυμάτων”. Στο άρθρο, που φαίνεται να είναι διαρροή του υπουργείου και για να μετρηθούν αντιδράσεις, τα νέα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν είναι καλά. Αναφέρεται ότι από τις 500 σχολές αναμένεται να μείνουν 100 τελικά σε όλη τη χώρα, αλλά κάποιες πόλεις που θα δουν να χάνεται το ΑΕΙ τους όπως η Λαμία, ίσως αποκτήσουν περισσότερα τμήματα από ότι έχουν σήμερα στα πλαίσια ενός ενοποιημένου ΑΕΙ Θεσσαλίας. Σκοπός είναι να γίνουν ισχυρά ΑΕΙ σε κάθε περιφέρεια και είναι γνωστό ότι εμείς έχουμε την ήδη… ισχυρή Πάτρα.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το Στερεάς είναι τα μόνο που ονοματίζονται ως υπό κατάργηση. Μόνο που όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ η Λαμία δεν περιγράφεται να έχει την τύχη του Αγρινίου αφού θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ(αναφέρεται η περίπτωση δυο “περιφερειακών” ιδρυμάτων που έχουν έρθει σε επαφή για συγχώνευση όντας το ένα ΤΕΙ και το άλλο ΑΕΙ).
Το άρθρο διανθίζει όλα τα παραπάνω με τις πολύ καλές προθέσεις του περιορισμού των λειτουργικών εξόδων και της δημιουργίας ισχυρών σχολών. Είναι αυτό που λένε πολλοί και στην περιοχή μας δηλαδή ότι  ”αν είναι να έχουμε Πανεπιστήμιο μόνο για τα σουβλάκια και τα ενοίκια ας μην έχουμε καθόλου”. Ή το περίφημο “δεν μπορεί σε κάθε χωριό να υπάρχει και ένα Πανεπιστήμιο”. Διότι είναι γνωστό ότι άλλα τα δικά μας σουβλάκια και άλλα της Λαμίας ή της Κοζάνης…
Παράλληλα στην Πάτρα διακινείται η πληροφορία πως τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας θα ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Προφανώς, λοιπόν, το υπουργείο γνωρίζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ξεκινά την…επανάσταση από το ίδρυμα με τις λιγότερες αντιστάσεις και την περισσότερη τοπική αδιαφορία. Έτσι, αν επαληθευτεί το άρθρο το Αγρίνιο θα έχει πρωτοπορήσει ξανά αφού για δεύτερη φορά θα μείνει-μόνο αυτό-η πόλη άνω των 50.000 κατοίκων που δεν χρειάζεται να έχει ίδρυμα. Δικαιώνονται έτσι όσοι βλέπουν το θέμα “σφαιρικά” και όσοι “νοιάζονται για τα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον ενοίκια σε κάθε χωριό”. Διότι το Αγρίνιο είναι χωριό αλλά η Καβάλα-που θα δει, λέει, να ανταλλάσσει(!)ιδρύματα με τη Θεσσαλονίκη-είναι Μητρόπολη. Αυτά συμβαίνουν όταν όλοι οι άλλοι είναι “τοπικιστές” αλλά εμείς “πολίτες του κόσμου”, δηλαδή κυρίως εσωτερικοί μετανάστες.agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου