Κρυφή κάμερα κατέγραψε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - Οι δικαιολογίες για τους χειρισμούς του και η παραδοχή ότι ο Π. Ρουμελιώτης έχει δίκιο
Ένας από τους πολιτικούς που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο, ένας εν ενεργεία Έλληνας βουλευτής, μετακομίζει για τη... σεζόν στο εξωτερικό, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις... γνώσεις και την εμπειρία του!
Τελικά φαίνεται ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν εκεί στο Χάρβαρντ, προσκαλώντας τον Γ. Παπανδρέου ως επισκέπτη λέκτορα για να διδάξει την... επιτυχημένη του ''συνταγή''!
Μια από αυτές τις ομιλίες, καταγράφηκε με κρυφή κάμερα.
Είναι η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός ερωτάται από Ελληνίδα φοιτήτρια για το παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο χωρίς να επιδιώξει εξ αρχής αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία.
Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική, αν και τελικά ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται πως ο κ. Ρουμελιώτης είχε δίκιο, έστω και εν μέρη.
Όπως λέει, απαντώντας στην Ελληνίδα φοιτήτρια, όσα γράφει ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά δε μπορούσε να ξέρει όλη την αλήθεια.
«Είδε μόνο τη μια πλευρά του θέματος. Ζήτησα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά ξέρετε ποιος είπε όχι; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν το συζητούσαν καθόλου. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους και οι περισσότερες χώρες, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εναντίον. Ο λόγος ήταν ότι για προφανείς λόγους η ΕΚΤ δεν ήθελε την αναδιάρθρωση, και ήταν εναντίον για πολύ καιρό», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου εξηγεί επίσης στους φοιτητές τα όσα συνέβησαν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Μας έλεγαν ότι θα μας δώσουν το «κούρεμα» του χρέους μόνο όταν αποδεικνύαμε ότι θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι γιατί η χώρα δεν ήταν αξιόπιστη. Δεν μπορούσα να θεωρούμαι αξιόπιστος, έπρεπε να το αποδείξουμε», τονίζει ο κ. Παπανδρέου αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο και πιέσεις που δεχόταν από τους δανειστές .
Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στην ίδια γραμμή λέγοντας ότι τα επιτόκια θα μειωνόντουσαν μόλις η χώρα ανακτούσε την αξιοπιστία της.
Στο τέλος της απάντησής του ο Γιώργος Παπανδρέου λέει: «Ναι, ο κ. Ρουμελιώτης ήξερε ότι κάποιες χώρες ήταν εναντίον στο Πρόγραμμα και κάποιοι στο ΔΝΤ ήταν εναντίον αλλά δεν ήξερε την άλλη όψη της ιστορίας». Δεν έκανε αυτός τις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ, δεν διαπραγματεύτηκε με τους άλλους. Το δίλλημα μου ήταν ότι αν δεν μπαίναμε στον μηχανισμό θα χρεοκοπούσαμε» τονίζει για την προσφυγή στο ΔΝΤ και την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο.
«Ή θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε» καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου