Στην πληρωμή του ελληνικού ομολόγου σε ξένο δίκαιο που έληγε χθες και δεν είχε περιληφθεί στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) προχώρησε η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, κ. Λ. Παπαδήμος, ενημέρωσε χθες το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση να αποπληρώσει η Ελλάδα το ομόλογο αυτό, αφού στην παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ότι το να μην πληρωνόταν το ομόλογο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έλυνε.
Η Ευρωζώνη ήθελε να μην καταβληθούν τα 435 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους, καθώς δημιουργείται κακό προηγούμενο σε ένα νέο PSI που ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποπληρώσει το ομόλογο για τους παρακάτω λόγους:
1. Το ότι πληρώθηκε χθες το ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ δεν σημαίνει ότι θα πληρωθούν και τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και ανακοίνωση, με την οποία καθιστά σαφές το παραπάνω.
2. Το ομόλογο που έληγε χθες είχε ρήτρες (cross defaults) βάσει των οποίων εάν δεν πληρώνονταν τα 435 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των άλλων 6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τώρα τα κεφάλαιά τους και να μην περιμένουν μέχρι τη λήξη των ομολόγων τους για να μάθουν εάν θα αποπληρωθούν ή όχι. Ετσι, θα ξεκινούσαν δικαστικές διαμάχες για την Ελλάδα σε μια περίοδο που ακόμα δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικό hedge fund είχε στα χέρια του μέρος του χθεσινού ομολόγου και φέρεται να ήταν έτοιμο να κυνηγήσει την Ελλάδα δικαστικώς εάν δεν πλήρωνε το ομόλογο.
3. Παρόμοιες ρήτρες cross defaults υπάρχουν και στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Η Ευρωζώνη, όμως, δεν δέχτηκε να δεσμευτεί ρητά ότι σε αυτήν τη συγκυρία δεν θα ζητήσει να πληρωθεί η ίδια εάν η Ελλάδα δεν πλήρωνε το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια.
Πάντως, η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε αυτές τις διευκολύνσεις, καθώς και στο να άρει κάποιους άλλους περιορισμούς που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν δανείζει χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου