Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια ανέργων με τρία παιδιά


Αίσθηση προκαλεί στο Αγρίνιο, η είδηση της διακοπής ρεύματος σε οικογένεια ανέργων με τρία ανήλικα παιδιά! Όπως αναφέρεται, παρά τις εκκλήσεις της οικογένειας προς τη ΔΕΗ για να βρεθεί λύση, τελικά το ρεύμα στο σπίτι τους κόπηκε ξαφνικά προχθές  Τετάρτη
Πολιτική υποκρισία, κοινωνική αναλγησία και υπηρεσιακή ασυνεννοησία. Το απόλυτο χάος με το χαράτσι της ΔΕΗ, παρά τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους του Υπ. Οικονομικών. Ακόμη και αίτηση εξαίρεσης ή διακανονισμού να υποβάλει κάποιος… του κόβουν κανονικά το ρεύμα αν δεν πληρώσει, δεν έχει δε απαντηθεί καμία τέτοια αίτηση. Δεκάδες οι διακοπές στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι λέξεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα δύο νέων ανθρώπων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να επιβιώσουν και αξιοπρεπώς να σταθούν στην κοινωνία, μεγαλώνοντας τρία μικρά παιδιά, όταν, όντες άνεργοι και οι δύο, η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα. Έτσι απλά. Απροειδοποίητα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς τη δυνατότητα κάποιου διακανονισμού. Και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον φυσικά γι’ αυτά τα παιδιά…

Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή Αγρινίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία μετριούνται πια σε πολλές δεκάδες. Και δεν υπολογίζουμε καν τα ξενοίκιαστα καταστήματα, τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τις αγροικίες και τις αποθήκες. Μιλάμε για οικίες πολιτών που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αφού τους κόψουν το ρεύμα… κόβουν κι αυτοί το λαιμό τους, κατά το κοινώς λεγόμενο, και τρέχουν, παρακαλάνε, δανείζονται για να πληρώσουν το ηλεκτρικό και το χαράτσι, μαζί με το κόστος επανασύνδεσης. Στη «Συνείδηση» υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες πολιτών που επέστρεψαν ένα μεσημέρι στο σπίτι τους για να διαπιστώσουν ότι τους είχαν κόψει το ρεύμα, χωρίς προηγούμενα να τους έχει ενημερώσει κάποιος για το τι επρόκειτο να συμβεί. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις της λογικής «δεν πληρώνω», ανθρώπων που και ικανοποιητικά εισοδήματα έχουν και μεγάλη σχετικά περιουσία. Αυτές τις αφήνουμε κατά μέρος. Για τις περιπτώσεις όμως πολιτών που πραγματικά αδυνατούν, υπήρξε υποτίθεται η ρύθμιση απ’ το Υπ. Οικονομικών, όταν ο ίδιος ο Βαγ. Βενιζέλος μεγαλόστομα δήλωνε ότι σε κανέναν τέτοιο πολίτη δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική, όπως επιβεβαιώνει το σημερινό μας ρεπορτάζ για την οικογένεια του Κωνσταντίνου και της Γεωργίας Αναστασοπούλου. Δύο νέων ανθρώπων, 27 και 28 ετών, με τρία παιδιά ηλικίας 3, 4 και 7,5 ετών που ζουν σε ένα σπίτι 100 τ.μ. ιδιοκτησίας του πατέρα του Γιώργου. Άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν υπάρχει, παρά μόνο ένα παλιό αυτοκίνητο, στο οποίο έχει μπει πωλητήριο προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγα χρήματα για τις τρέχουσες ανάγκες. Άνεργοι και οι δύο, χωρίς κανένα εισόδημα, δίνουν με αξιοπρέπεια τον καθημερινό τους αγώνα. Όπου βρεθεί, αν βρεθεί μεροκάματο δηλαδή. Είναι οικογένεια ROMA, πλήρως ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό.
Έγραψαν το μεγάλο παιδί στο Δημοτικό του Δοκιμίου (στην Α΄ τάξη), το δεύτερο στο νηπιαγωγείο. 814 ευρώ είναι το ποσό της συνολικής οφειλής, χρήματα που ασφαλώς δεν υπάρχουν. Πήγαν στη ΔΕΗ, παρακάλεσαν, ρώτησαν τι μπορούν να κάνουν… Το αποτέλεσμα ήταν προχθές Τετάρτη το μεσημέρι, την ώρα που η κα Γεωργία μαγείρευε για τα παιδιά της να «μείνει» από ηλεκτρικό. Τώρα, θα σταματήσουν, μας είπαν, τα παιδιά απ’ το σχολείο, θα μαζεύσουν τα μπογαλάκια τους και θα φύγουν…
Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική του κράτους, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης έναντι των πολιτών που πλήττονται από πραγματική φτώχεια και που ανήκουν στις λεγόμενες «ειδικές πληθυσμιακές ομάδες» που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Ποιος αλήθεια θα απολογηθεί, ποιος θα ζητήσει συγνώμη απ’ το παιδί που μόλις έμαθε την αλφαβήτα το υποχρεώνουν να εγκαταλείψει το σχολείο; Και τι ως κοινωνία λέμε σ’ αυτούς τους γονείς; Να κλέψουν για να πληρώσουν το χαράτσι; Οι συγκεκριμένοι δεν θα το κάνουν. Ούτε και αίτηση όμως θα υποβάλουν για διακανονισμό, αφού κανένα νόημα δεν έχει πια γι’ αυτούς. Ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα, αφού οι εκατοντάδες αιτήσεις που μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί… δεν απαντήθηκαν. Ούτε μία!!! Χώρια που πρέπει πρώτα να πληρώσει, έχει δεν έχει ο πολίτης και να περιμένει μετά κάποιους μήνες αν και πότε θα απαντήσει το υπουργείο και τι απάντηση θα δώσει… Και σ’ όλα αυτά, εφτά ολόκληρους μήνες μετά την πολιτική απόφαση για το χαράτσι, παρά την τόσο μεγάλη κοινωνική αναστάτωση και παρά τις διαδοχικές ερμηνευτικές εγκυκλίους απ’ το υπουργείο, ακόμη δεν γνωρίζει κανείς ποιος δικαιούται ρύθμιση – διακανονισμό δόσεων και ποιος όχι. Δεν υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά ή άλλα που να έχουν οριστεί, όλα είναι… χύμα. Όπως ακριβώς και το κράτος. 

Του Φώτη Μπερίκου, από την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου