Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ξεκινά η πετρελαϊκή εποχή για την Ελλάδα;


Οκτώ εταιρείες υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για έρευνες πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο. Η συμμετοχή στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες προοιωνίζεται ισχυρό ενδιαφέρον για το επόμενο στάδιο των γεωτρήσεων.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες, που θα προχωρήσουν σε εξόρυξη. Η εξέλιξη αυτή βάζει την Eλλάδα δυναμικά στην αγορά των υδρογονανθράκων, ύστερα από 15 σχεδόν χρόνια αδράνειας και αποχής και μάλιστα με μεγάλες προσδοκίες, που τροφοδοτούνται από τα θετικά αποτελέσματα ανάλογων ερευνών στην Kύπρο και το Ισραήλ.
Η επιλογή του ενός ή των δύο αναδόχων θα γίνει τον Απρίλιο. Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και να αρχίσουν οι πρώτες γεωτρήσεις εντός του 2012. Ωστόσο, τα έσοδα θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο επταετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια.
H προσέλευση των μεγαλύτερων εταιρειών στο κόσμο σε αυτή τη φάση των σεισμικών ερευνών, προδιαγράφει σε μεγάλο βαθμό και το ενδιαφέρον που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο επόμενο στάδιο των γεωτρήσεων. Eπιτροπή του YΠEKA θα επιλέξει μία ή και δύο εταιρείες από τις 8 μέχρι το τέλος Aπριλίου. Tα πρώτα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο αναμένονται με την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και αφού οι εταιρείες αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.
Τα ευρήματα από τις έρευνες αυτές είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες καταρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα υπόλοιπα έσοδα. Τα μεγαλύτερα κέρδη για το κράτος προκύπτουν στην επόμενη φάση, υπό την προϋπόθεση ότι οι έρευνες αυτές θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Mε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών θα φανεί και το κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Iόνιο και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Kρήτης, που στηρίζονται σε γεωλογικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου