Αθήνα
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία SD (Selective Default), που ισοδυναμεί με «επιλεκτική χρεοκοπία».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποβάθμιση οφείλεται στην αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs).
Η αναδρομική εφαρμογή των CACs άλλαξε τους αρχικούς όρους των ομολόγων που αφορά και κατέστησε την ανταλλαγή ομολόγων «δυσμενή αναδιάρθρωση χρέους», επισημαίνει η S&P.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβάθμισης στην κατηγορία CCC μετά την ολοκλήρωση του PSI στα μέσα Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία «CCC» θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνει.
Στην ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση στάση πληρωμών, λόγω «της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα».
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο οίκος τονίζει πως η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του.
Η αξιολόγηση των ομολόγων που εντάσσονται στο PSI υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες σε D (η τελευταία της κλίμακας) από CC.
Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.
Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε: «Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα "SD" και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα "D", λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
»Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση "SD" όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) και δήλωσε ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που άρχισε την Παρασκευή.
«Ελαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD. Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI» τόνισε.
«Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων» αναφέρει ο Γιούνκερ.
Η δήλωσή του αυτή του επικεφαλής του Eurogroup σχετίζεται με το ενδεχόμενο η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων να μην γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας» (διαβάθμιση D).
Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να αποκλείει με τις δηλώσεις του ο Γιούνκερ, όπως και ο οίκος αξιολόγησης, δεδομένου ότι εκφράζει την πρόθεση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε CCC μετά την ολοκλήρωση του PSI.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου