Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μας βάζουν το «μαχαίρι στο λαιμό»

Οι επιθεωρητές της τρόικας επιστρέφουν για δεύτερο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. 

«Το μαχαίρι στον λαιμό θα μας βάλει η τρόικα για τους μισθούς».

Με αυτή την χαρακτηριστική φράση περιέγραψε την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου η γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα σε συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι επιθεωρητές της ΕΕ , του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καταφθάνουν στην Αθήνα με πλούσια ατζέντα και με την εντολή να επιδείξουν «μηδενική ανοχή» όσον αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας μας για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης που φθάνει τα 89 δισ. ευρώ.

Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι και ο πιο δύσκολος με την τρόικα να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ, αλλά και ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα απαιτεί στήριξη των νέων μέτρων από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησηΠαπαδήμου, έτσι ώστε η εφαρμογή τους να μην επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η τρόικα με επιστολή της ζητά:

- Την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τον κατώτατο μισθό, για το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα αλλά για τις ωριμάνσεις. Από την κυβέρνηση διαψεύδεται ότι οι εκπρόσωποι της ζητούν κατάργηση του υποχρεωτικού ελάχιστου μισθού αλλά παραδέχονται ότι η τρόικα ζητά να υπάρξει μείωση του.

Για την τρόικα η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι μεγάλης σημασίας καθώς εκτιμά ότι το ύψος των μισθών στην Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες της αγοράς και ότι η μείωση τους θα επιφέρει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

- Μείωση μισθών στις ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ (πχ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κ.α.)

- Κλείσιμο φορέων με κατάργηση αντίστοιχα θέσεων απασχόλησης.

- Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στην περίπτωση αυτή η τρόικα αναφέρεται στην επιστολή της ανάμεσα σε άλλους στους δικηγόρους, στους μηχανικούς και στους μεταφορείς.

Παράλληλα κρίνει ως μη επαρκείς τις μέχρι τώρα ενέργειες στο μέτωπο αυτό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ικανοποιηθεί από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δύο σενάρια για το έλλειμμα

Σχετικά με το δημοσιονομικό κομμάτι, τα επιπλέον μέτρα για το 2012 θα καθοριστούν από το ποσοστό του ελλείμματος για το 2011. Ο αναθεωρημένος στόχος προβλέπει έλλειμμα στο 9% για φέτος, κάτι που δεν φαίνεται να πετυχαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας μπορεί και να ξεπεράσει το 6% για το 2011!

Έτσι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν επιτυχία να διαμορφωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφια νούμερα (δηλαδή κάτω από 10%). Σε περίπτωση που αυτό ξεπεράσει το 10% και διαμορφωθεί σε επίπεδα του 2010 (10,5% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναζητηθούν πρόσθετα μέτρα, συμπληρωματικά σε αυτά που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 για να απορροφήσουν την απόκλιση εντός του έτους.

Και αυτό γιατί η τρόικα δεν φέρεται να διαπραγματεύεται το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ εντός του 2012 και την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. 

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου