Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πρωί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
Το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας που θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035
Στα κανάλια θα ακούσετε φυσικά, ότι η χώρα μας θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.
Ωστόσο, η είδηση δεν είναι εκεί, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα συμβεί ΑΝ η Ελλάδα τηρήσει κατά γράμμα τα μέτρα (γνωρίζοντας φυσικά ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και με το νέο δάνειο) ΑΝ οι εξαγωγές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία (που από μόνο του παρότι θετικό δεν αρκεί) ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ…
Το σημαντικό είναι ότι το χρέος μας, γι’ αυτό που πήγαμε προ εβδομάδων στην Ευρώπη και διαπραγματευτήκαμε (;) θα καταστεί βιώσιμο το 2035! Έως τότε δηλαδή, η χώρας μας θα βρίσκεται στη δίνη μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μας είπε ότι αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ, δεν μας είπε όπως πόσα χιλιόμετρα μακρυά είναι η έξοδος, γιατί το φως μπορεί να είναι και τεχνητό ή ..δανεικό!
Αυτό που υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας που θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035.
Αναφερόμενος πάντως στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οδηγεί σε μικρή μόνο μείωση του χρέους της χώρας. «Η αρχική ανάλυση υποδηλώνει ότι το πακέτο (της ΕΕ) θα μειώσει το ύψος του χρέους οριακά», τονίζει.
«Η επιπλέον επίσημη χρηματοοικονομική ενίσχυση που συμφωνήθηκε και η επέκταση των λήξεων, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δίνει τον χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει τις θεμελιώδεις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.»
Βάσει του επικρατέστερου – κατά τον ΟΟΣΑ – σεναρίου, η Ελλάδα θα πετύχει μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2035, από 140% του ΑΕΠ το 2010.
Επισημαίνεται ότι το βασικό σενάριο προϋποθέτει μεγάλη απόκλιση στον στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου – με μικρή απόκλιση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων – το 2035 επιτυγχάνεται μείωση του χρέους στο 65% του ΑΕΠ.
Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, ενώ επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ρευστότητα της ΕΚΤ.
“Οι απόπειρες για την μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει κατά συνέπεια να γίνουν με προσοχή, καθως μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση ρευστότητας” αναφέρει ο Οργανισμός υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον κλάδο.
“Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συγχωνεύσεων με ξένες τράπεζες, ενώ οι αρχές πρέπει να αποφύγουν την επιβολή πρστατευτικών μέτρων”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου