Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

META τον ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ, Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, που προτάσσουν στην κορυφή των βασικών τους ειδήσεων τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως αναφέρουν επιφορτίζεται με τη δύσκολη αποστολή να προωθήσει τις οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις...

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε νέο υπουργό Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της στήριξης για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε βίαιες αναταραχές», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ανακοίνωση του νέου σχήματος καθυστέρησε λόγω της δυσκολίας να βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το Reuters επισημαίνει επίσης τη στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα, επικαλούμενο αναλυτές, πως οι ξένοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Ελλάδας να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του καθώς η οικονομική κρίση εντείνεται, απειλώντας την αξιοπιστία της ευρωζώνης.» γράφει το αμερικανικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί περάσει μια σειρά μέτρων λιτότητας για την εξασφάλιση του νέου πακέτου διάσωσης εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων και φόβων ότι μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει επενδυτικό πανικό, ανάλογο με εκείνον του 2008.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών σε μία προσπάθεια να προωθήσει μή δημοφιλή μέτρα λιτότητας που απαιτεί η ΕΕ» αναφέρει το BBC που έχει ντύσει το ρεπορτάζ του με φωτογραφία του κ. Βενιζέλου, ενώ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός ανήκει στην παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ αλλά μπορεί να διαπραγματευτεί στο εξωτερικό.
Ανάλογα έχουν πράξει οι Financial Times, η Wall Street Journal και το πρακτορείο Bloomberg.
«Η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μετριάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα σκληρά, νέα μέτρα λιτότητας που είναι απαραίτητα για την αποτροπή μιας καταστροφικής ελληνική χρεοκοπίας», αναφέρουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναβάθμισε τον επί μακρόν εσωκομματικό του αντίπαλο.
«Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού έρχεται μετά από ένα διήμερο δραματικών εξελίξεων με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και μια ανοιχτή επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματος» σημειώνει η Wall Street Journal.
Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών γίνεται σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η υποστήριξη στα μέτρα λιτότητας, προστίθεται στο δημοσίευμα το οποίο επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται τόσο ήρωας όσο και κακός: «Ήρωας από τον Παπανδρέου επειδή είχε ίσως την πιο δύσκολη υπουργική θέση σε όλο τον κόσμο και, δυστυχώς, κακός από πολλούς από τους συναδέλφους του και μεγάλο τμήμα του λαού. Είμαι σίγουρος ότι ο Βενιζέλος θα χρησιμοποιήσει τις συμβουλές του για το πώς να χειριστεί τους πιστωτές μας».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο ευρύ ανασχηματισμού με στόχο να αναχαιτίσει την εσωκομματική ανταρσία και να διασφαλίσει την έγκριση των μέτρων λιτότητας που είναι απαραίτητα για την οικονομική βοήθεια» σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
«Μετά από μία εβδομάδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την προώθηση νέων μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο” αναφέρουν οι New York Times. Παράλληλα, επισημαίνουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου, λέγοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε προσφερθεί στο Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ από το 2002 ως το 2010, αλλά εκείνος απέρριψε την πρόταση».
Η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει εν μέσω του κινδύνου της χρεοκοπίας είναι ο τίτλος της Washington Post. Την Πέμπτη, γράφει η εφημερίδα, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, προσπαθώντας από τη μία μεριά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και από την άλλη να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων.
«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο γενικευμένου ανασχηματισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα, καθοριστικής σημασίας για τη διάσωση της Ελλάδας, νέα μέτρα λιτότητας» γράφει το Associated Press.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» συνεχίζει το πρακτορείο «ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας -που προ ολίγων ετών αναμετρήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος- θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος». Εκτενείς αναφορές γίνονται επίσης στην τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η γαλλική Le Monde επισημαίνει πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από την χρηματοοικονομική κρίση», ενώ η ιταλική Corriere della Sera αναφέρεται και αυτή στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, λέγοντας πως «η πρώτη επιλογή για την νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αρνήθηκε ευγενικά, με τη δικαιολογία πως θα ήθελε να συμμετάσχει μόνο σε μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης».
Ο Guardian τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει μάχη για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η ηρεμία επέστρεψε στην Αθήνα, υπογραμμίζει, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες φοβούνται ότι ο ανασχηματισμός δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της.
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Γερμανία και πως ζήτησε από το Βερολίνο να δεσμευθεί με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και λίγες ημέρες αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Independent ότι οι δύο μεγάλες δυναστείες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, η οικογένεια Παπανδρέου και η οικογένεια Καραμανλή στήνουν ψεύτικες μάχες, προωθώντας όμως παρόμοιες πολιτικές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό εξηγεί τη λαϊκή άρνηση στο ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο ενός γενικευμένου ανασχηματισμού και ως παράδειγμα των αλλαγών που στοχεύουν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από την κρίση χρέους της χώρας εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας» μεταδίδει το Al Jazeera.
Το αραβικό δίκτυο αναφέρεται στην τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τον «σοσιαλιστή πολιτικό με μεγάλη επιρροή, που αναμετρήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος πριν από τέσσερα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου