Υλικά για 8 μερίδες
• 8 μήλα στάρκιν
• 8 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
• 8 κουτ. της σούπας τριμμένη αμυγδαλόψιχα
• 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
• 3-4 γαρύφαλα
• 3-4 κόκκοι μπαχάρι
• 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
• 2 φλιτζάνια γιαούρτι
• 2 κουτ. της σούπας ανθόνερο
• χυμός από 1 λεμόνι για τα μήλα
Προετοιμασία
Πλύνετε τα μήλα, κόψτε τα στην μέση χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και βγάλτε τα κουκούτσια τους.
Βρέξτε την κομμένη επιφάνεια με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Βάλτε τα σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
4. Ανακατέψτε την αμυγδαλόψιχα με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα.
5. Μοιράστε το μείγμα στα μήλα και ρίξτε στο ταψί τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και 1 φλιτζάνι νερό.
6. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα μήλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά 7. Αδειάστε όσα υγρά έμειναν στο ταψί σε ένα μπολ και αφήστε τα μήλα να κρυώσουν μέχρι να τα σερβίρετε 8. Ανακατέψτε τα υγρά από το ταψί με το γιαούρτι και το ανθόνερο 9. Σερβίρετε τα μήλα με την σάλτσα γιαουρτιού Ανάλυση του διαιτολόγου
Η συνταγή των ψητών μήλων με γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο, μιας και περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική πρόσληψη, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι πλούσια σε συνολικά καικορεσμένα λιπαρά. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γλυκού, ακόμη και για άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, εφόσον καταναλώνεται με σύνεση.
Τα μήλα προσφέρουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αυτού του γλυκού καλύπτει το ένα τέταρτο (¼) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψηςφυτικών ινών.Η παρουσία των αδιάλυτων και διαλυτών ινών από τα μήλα, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και στην μείωση τηςδυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, επιφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς.
Λόγω των μήλων, η συνταγή είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και η κερκετίνη, οι οποίες καθυστερούν τη γήρανση του οργανισμού, καταπολεμούν την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τοοξειδωτικό στρες. Με τον τρόπο αυτό, οι φυτικές αυτές ουσίες προσφέρουναντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα ενισχύουν σημαντικάτην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενισχύεται από τα μπαχαρικά της συνταγής, αλλά χρειάζεται προσοχή από άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα όπωςέλκος και γαστρίτιδα, και από τις έγκυες γυναίκες. Με την προσθήκη της αμυγδαλόψιχας, το γλυκό αποκτά μονοακόρεστα λιπαρά που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, μια σημαντική ποσότηταβιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ακόμη ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, που αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων του οργανισμού και ένα στοιχείο απαραίτητο για το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Η συνταγή περιέχει επίσης πολύ καλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου,φωσφόρου καθώς και των βιταμινών Β2 και Β12, που προέρχονται από το γιαούρτι και έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία των οστών, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 6 Ποσότητες ανά μερίδα |
GDA |
Θερμίδες: 274 | 14% |
Ολικά λιπαρά: 9,6 g | 14% |
Κορεσμένα Λιπαρά: 1,2 g | 6% |
Υδατάνθρακες: 45 g | 20% |
Σάκχαρα: 15,8 g | 18% |
Πρωτεΐνες: 7 g | 16% |
Διαιτητικές ίνες: 6,2 g | 26% |
Νάτριο: 0.05 g | 2% |
Αλάτι: 0.1 g | 2% |
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το HorizonΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ2006 |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου