Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Θρίλερ 48 ωρών με το Μεσοπρόθεσμο...


Κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αλλά και στην αντιπολίτευση προκαλεί η επικείμενη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Οι ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αναζωπυρώνονται, καθώς η ... νηνεμία που επικράτησε μετά τον ανασχηματισμό αποδείχθηκε εφήμερη. Το κλίμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιδεινώθηκε μετά την γκάφα του υπουργείου Οικονομικών για το μπόνους των αποδείξεων. Ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις με τους βουλευτές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία της Τετάρτης φέρεται... να έχει αναλάβει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, νέα πίεση για την υπερψήφιση των μέτρων ασκεί το Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε χθες ότι η πέμπτη δόση του δανείου δεν πρόκειται να εκταμιευθεί αν το ελληνικό Κοινοβούλιο απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο. Στον αντίποδα, «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό νόμισμα και - εμμέσως - στην Ελλάδα έδωσε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να δανείσει όποια ευρωπαϊκή χώρα αδυνατεί να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές.
Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Στη Γαλλία φαίνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συναινούν στην επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με τη φόρμουλα της επαναγοράς ομολόγων. Το παζάρι πάντως συνεχίζεται κυρίως με τις γερμανικές τράπεζες, αλλά και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Η πιο μεγάλη μάχη του «πολέμου» για την Ελλάδα αρχίζει απόψε με τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου και θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Πέμπτη με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου. Μέχρι τότε, το πολιτικό σύστημα γενικώς και η κυβέρνηση ειδικότερα θα βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς το διάστημα αυτό μπορεί να προκύψουν ακόμη και πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο.
Οι επαπειλούμενες αρνήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη άρνηση ορισμένων από τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να υποκαταστήσουν τις «απώλειες» της κυβερνώσας παράταξης δημιουργούν σκηνικό κρίσης με απρόβλεπτη συνέχεια.
Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει απόψε μια τελευταία προσπάθεια να μεταστρέψει τις αρνήσεις των βουλευτών του, δεδομένης της τρομακτικής πίεσης που ασκείται από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές χώρες να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου και στη συνέχεια ο νέος δανεισμός-μαμούθ της χώρας μας.
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο και όπως αναμένεται θα περιγράψει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, καθώς και τις ιστορικές ευθύνες που έχει ο κάθε βουλευτής για την αποτροπή της εθνικής καταστροφής που συνιστά μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους και να τους τονίσει ότι από την ψήφο τους εξαρτάται απόλυτα αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας ή αυτή θα οδηγηθεί σε χαοτικές καταστάσεις.
Η κυβέρνηση παρότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας» για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα αντιμετωπίσει με καταστατικές διαδικασίες οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης.
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να εγκαταλείψει την έως τώρα τακτική του «καλοπιάσματος» των βουλευτών και να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, προφανώς συσχετίζεται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όταν βουλευτές δείχνουν διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο για διάφορους λόγους - οι οποίοι, πρέπει να σημειωθεί, δεν είναι κατανοητοί από την ηγεσία της κυβέρνησης.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΒΛΑΚΕΣ».Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει ασφαλώς να ενταχθεί χθεσινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», ο οποίος επιτέθηκε σκληρά κατά όσων υποστηρίζουν τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή: «Αυτοί που λένε κάτι τέτοιο είναι εντελώς βλάκες. Είτε πρόκειται για αναλυτές είτε για καθηγητές πανεπιστημίου είτε οικονομολόγους, και μόνο που το λένε αυτό είναι τεράστια βλακεία. (...) η επιστροφή στην δραχμή θα σημάνει ότι την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα κατακλυστούν από πανικόβλητους πολίτες που θα προσπαθούν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ο Στρατός θα πρέπει να τις προστατεύσει με τανκς γιατί δεν θα επαρκεί η Αστυνομία. (...) θα γίνονταν παντού διαδηλώσεις, τα καταστήματα θα άδειαζαν και πολλοί άνθρωποι θα έπεφταν από το παράθυρο. Και αυτό επίσης θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου