Με λιγοστά όπλα υποδέχεται η χώρα μας την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, οι υπάρχοντες πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ)παρουσιάζει ελλείμματα, η δασική έρευνα υστερεί, ενώ η ενημέρωση του κοινού ουσιαστικά απουσιάζει.
Και ενώ η οικονομική κρίση υποφώσκει ως αιτία για την ελλιπή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας, η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι μια σημαντική βελτίωση είναι δυνατή μόνο με συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό. Συγκεκριμένα:
Κεντρικός συντονισμός και συνολικός σχεδιασμός. Η θετική προσπάθεια συντονισμού των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη με τη διοργάνωση διυπουργικής επιτροπής δεν έχει κινήσει ουσιαστικά βήματα προόδου. Παρά την ψήφιση του νόμου για τη μετάταξη των αγροφυλάκων στις δασικές υπηρεσίες, η διαδικασία ενσωμάτωσής τους σε αυτές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Έμφαση στην πρόληψη και όχι την καταστολή. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή, δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι, ενώ η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για έργα αντιπυρικής προστασίας είναι φέτος μειωμένη κατά 10%, σε σχέση με πέρυσι. Οι ΟΤΑ ακόμη δεν έχουν λάβει τα 23 εκ. ευρώ από τη ΓΓΠΠ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, ενώ ακόμη κι όταν αυτά διατεθούν, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία. Ακόμη όμως και τα υπάρχοντα κονδύλια για έργα αντιπυρικής προστασίας ύψους 45 εκ. ευρώ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. Οι μόνοι πόροι εν τέλει που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής αφορούν σε μεταφορές πιστώσεων του έτους 2010 από τον Ειδικό Φορέα Δασών και αθροίζουν περίπου σε 1,5 εκ. ευρώ.
Κοινωνική εγρήγορση – εθελοντική συμμετοχή. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε επίπεδο αξιοποίησης των εθελοντών, παρότι η συνεισφορά τους είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση πυρκαγιών παγκοσμίως. Χρόνια προβλήματα και καθυστερήσεις σε νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες αποτελούν τροχοπέδη για την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους. Κατηγοριοποίηση και ανανέωση του Μητρώου Εθελοντών της ΓΓΠΠ (με κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια), ενιαία πιστοποιημένη εκπαίδευση, ασφάλιση, σαφές πλαίσιο αξιοποίησης και ενεργοποίησης, υλική ενίσχυση είναι αυτονόητες λειτουργίες για κάθε σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
«Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα να αποτελεί το άλλοθι για κάθε πιθανή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η φετινή αντιπυρική περίοδος μας βρίσκει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστους. Σε τι βαθμό όμως εξαρτάται η αποτελεσματική δασοπροστασία από τα οικονομικά δεδομένα; Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της πενιχρής χρηματοδότησης, τα χρονίζοντα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και δευτερευόντως οικονομικούς πόρους. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου